Persoonskaart Johannes Henderikus Sijses
Persoonskaart Johannes Henderikus Sijses Foto: Tresor Leeuwarden

Huizenonderzoek

zaterdag 15 april 2023 14:00 t/m 16:00

Op zaterdag 15 april verzorgt mevr. Els Elenbaas voor de afdeling Twente van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) een lezing met als titel “Huizenonderzoek”.

De lezing zal vóór de pauze gaan over de organisatie rond huizenonderzoek. Hoe kun je het systematisch opzetten, hoe voorkom je dubbel werk, wat hebben andere onderzoekers al gedaan enz. Als voorbeeld wordt mijn onderzoek over huizen in de binnenstad van Wijk bij Duurstede gebruikt, hoe kom je ertoe en hoe blijf je enthousiast. Het is vooral heel veel bronnen gebruiken en die combineren. Welke bronnen specifiek handig zijn wordt ook benoemd, zoals het kadaster en notariële archieven. Uiteraard wordt dit soms wat technische verhaal gelardeerd met leuke vondsten.

Na de pauze komen vooral voorbeelden aan de orde. Er wordt behoorlijk wat aandacht besteed aan het nut van en voor de genealogie bij dit soort onderzoeken. Enerzijds biedt de genealogie soms de mogelijkheid om de volgorde van eigenaren te doorgronden, bijvoorbeeld als een huis vererft is. Anderzijds kun je uit de opvolging van eigenaars van een bepaald huis ook conclusies trekken over de familierelaties van eigenaren. Het gebruik van beide soort onderzoeken kan net het juiste zetje in de goede richting geven.

Tot slot volgt de presentatie van de website die we voor dit onderzoek gemaakt hebben.

De lezing vindt plaats in de Stefans-Hof in Borne, om 14:00; de zaal is open vanaf 13:00 uur.

De ingang is rechts naast de Stephanus kerk.