Patricia van Deutekom presenteert haar twee meest recente werken; het duet étude des hommes en kwartet Unman. Foto: Martijn Kappers
Patricia van Deutekom presenteert haar twee meest recente werken; het duet étude des hommes en kwartet Unman. Foto: Martijn Kappers Foto: Martijn Kappers

Homme: een indrukwekkende double-bill van LAVA Collective

dinsdag 9 april 2024 20:00

LAVA Collective is een collectief van performers met ieder hun eigen kracht, karakter en talent. Na het succesvolle Furia (2022) en La Despedida (2023) brengt artistiek leider Van Deutekom met haar nieuwe werk Homme een gewaagde blik op mannelijkheid. LAVA is een vaste bespeler van Schouwburg Hengelo en dit recente werk is op dinsdag 9 april aldaar te zien.

Hengelo - Van Deutekom laat met haar kenmerkende taal van dans en motoriek vol gecomprimeerde woede en rauwheid, menselijke emoties in een breekbare balans resoneren. Homme is een tweeluik (double-bill) van de twee meest recente werken van Van Deutekom; étude des hommes en Unman. Een duet en een kwartet met dezelfde thematiek, maar geheel anders in energie en dynamiek. Het brengt het publiek een verrassende combinatie en krachtmeting in dans. Geloof en menselijke emoties spelen een belangrijke rol in haar werk. In Homme onderzoekt zij de kwetsbaarheid van broederschap en manhaftigheid. “Met Homme wil ik mijn nieuwe bevindingen en opvattingen over de kracht en speelsheid van mannelijkheid onderzoeken die schuilgaan in kwetsbaarheid en fragiliteit.” aldus Van Deutekom

Als artist in residence deed Van Deutekom in mei 2023 in HUIS Conny Janssen Danst onderzoek naar mannelijkheid en vrouwelijkheid, naar gedragscodes en omgangsvormen. Een onderzoek naar voorkeuren, eigenschappen en gedragingen toegeschreven aan verschillende genders. Ze creëerde Unman voor vier dansers van Conny Janssen Danst. In Unman maken de dansers zich los van het vaste stramien, los van verwachtingen, maar verlangend naar houvast. In étude des hommes exploreert zij met twee vrouwelijke dansers van haar LAVA Collective het thema mannelijkheid vanuit een vrouwelijke visie en lichaamstaal.

Kaarten à 19,50 zijn verkrijgbaar via de theaterkassa van Schouwburg Hengelo die op werkdagen van 12.00 tot 16.00 uur bereikbaar is via 074 255 67 89 of via: www.schouwburghengelo.nl