Hilde vertelt enthousiast en boeiend aan de eettafel over het pleegouder zijn
Hilde vertelt enthousiast en boeiend aan de eettafel over het pleegouder zijn

‘Echte aanvulling van het gezin’

Algemeen

BORNE - Vorige week was het ‘Week van de Pleegzorg” waarin er in heel Nederland aandacht werd gevraagd voor pleeggezinnen met allerlei activiteiten voor mensen die meer willen weten over de pleegzorg of pleegouder willen worden.

Afgelopen donderdag bracht wethouder Michael Geerdink een bezoek aan de Bornse pleegouder Hilde Conejos. “Hilde verdient het om eens in het zonnetje te worden gezet,” aldus de wethouder. “Waardering voor mensen zoals Hilde die hun huis beschikbaar stellen als een thuis voor kinderen voor wie een stabiele thuissituatie niet vanzelfsprekend is. De wethouder had een bos bloemen bij zich plus een doos lekkere chocolade.

Hilde vertelde aan de eettafel graag wat over haar haar motivatie om deze kinderen te helpen om zo ook anderen enthousiast te maken over het pleegouderschap. Hilde is een alleenstaande moeder met 2 kinderen van respectievelijk 21 en 16 jaar. Ze is nu zo’n twee en een half jaar pleegmoeder. Eigenlijk had ze dat al veel eerder willen doen, maar omdat ze alleenstaande moeder is dacht ze niet voor het pleegouderschap in aanmerking te komen. Dat bleek bij navraag echter niet het geval en toen hoefde ze niet lang na te denken.

Als eerste kwam er een meisje van tien dat inmiddels terug is naar haar moeder. “Ze moest eerst uit haar schulp komen, maar voelde zich later goed en heeft volgens mij hier een fijne tijd gehad,” zegt Hilde. Hilde heeft nog steeds contact met haar en maakte zelfs onlangs nog een weekendtrip met haar naar Scheveningen. Vanaf de zomer is er een jongen in het gezin gekomen.

Hilde: “Het is een echte aanvulling van het gezin, ook voor mijn jongens is het een eye-opener die altijd hun gezin gewend waren en nu ook weten hoe het ook kan. Ze gaan er nu geweldig mee om. Het voelt wel als iemand die in het gezin aanschuift. Het geeft heel veel en kost niet veel. Of je nu voor twee kinderen kookt en wast, dat maakt ook niet uit.”

Op de vraag of er ook zaken zijn waar je tegen aanloopt is haar antwoord meteen ‘tijd’. Ze is alleenstaande moeder en er moet brood op de plank komen dus werkt ze nog 32 uur in de week. Dit doet ze echter wel binnen de tijd dat haar pleegkind naar school is. “Ik vind dat als je kiest voor een pleegkind, dan krijg je de rugzak er ook bij, er is duidelijk iets gebeurd, je wordt niet zomaar uit huis geplaatst. Dan moet je er ook de tijd in steken dat het kind van school komt. Ik heb gelukkig een baas die heel erg meedenkt, dat scheelt echt heel erg,” aldus Hilde.


Wethouder Michael Geerdink bedankt Hilde voor haar goede werk 

Wethouder Geerdink zei bij binnenkomst een een leuke enthousiaste positieve jongen op de bank te zien zitten. “Een heerlijk kind,” zegt Hilde. De wethouder vertelde het heel bijzonder te vinden wat Hilde allemaal doet. “Er zijn in Nederland ieder jaar 40.000 kinderen die op straat komen te staan, dat is haast niet te bevatten,” meent de wethouder.

Hilde:” Ik heb zelf een minder leuke jeugd gehad en vind juist dat thuis zo belangrijk, dat bouwt je voor de rest van je leven. Je hebt die stabiliteit nodig en de mogelijkheid om je eigen ik te ontdekken en zelfverzekerd te worden. Ik heb zelf niet in de pleegzorg gezeten maar kan meer wel in verplaatsen. Niets is belangrijker dan je ergens veilig te voelen.” 

Mooi was de afsluiter van haar: “Ik geloof niet in afscheid maar in tot ziens. De deur staat altijd open en je bent hier altijd welkom. “

Tekort

Er is een groot tekort aan pleeggezinnen waardoor het voor de medewerkers van Jarabee (pleegzorgbegeleiders) moeilijk is de juiste match te vinden tussen kind en gezin. Een kind moet ook echt bij een gezin passen. Een vaste pleegzorgbegeleider komt om de zes weken op huisbezoek en je kunt ze altijd bellen of mailen

!
Afbeelding
Lions zamelen weer waardepunten in voor de Voedselbank 1 dec, 11:29
Afbeelding
Jongerenkoor ConBrio presenteert Kerstconcert 30 nov, 14:26
Afbeelding
Aangepaste trap voor 3-jarige Lotte 30 nov, 14:15
Afbeelding
Met je buurt bomen planten 30 nov, 13:24
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Hersenstichting 30 nov, 13:22
Afbeelding
Samen Kerken: Leer ons de liefde voor de vrede 30 nov, 13:18
Afbeelding
Roland Kaiser komt zingen in Gronau 30 nov, 11:13
Afbeelding
NIVON-presentatie en volkskerstzang in Hengelo 30 nov, 11:12