Afbeelding
Foto: Shutterstock

Uit de gemeente: Noodfonds biedt financiële hulp aan inwoners

Algemeen

BORNE - Mede door de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie raken steeds meer inwoners en ondernemers in de problemen. Gemeente Borne wil haar inwoners in noodsituaties ondersteunen en wil daarvoor een noodfonds inrichten. “Inwoners mogen in de komende maanden concrete hulp van de gemeente verwachten, zodat huisuitzetting en/of afsluiting van elektriciteit, gas en water niet nodig is”, aldus wethouder Martin Velten.

“Uit verschillende signalen blijkt dat steeds meer inwoners in onze gemeente de kosten voor primaire lasten niet meer kunnen opbrengen”, licht de wethouder toe. Het Rijk heeft ook maatregelen aangekondigd voor 2022 en 2023. Velten: “De verwachting is echter dat er inwoners zijn die al in de problemen komen voordat de maatregelen vanuit het Rijk zijn ingevoerd.” 

De gemeente gaat daarom voor inwoners in noodsituaties de huur, hypotheek en/of de factuur van het energiecontract betalen. Dit gebeurt in de vorm van een renteloze geldlening. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan inwoners moeten voldoen. Zo wordt alleen uitgekeerd als een afsluiting of uithuisplaatsing dreigt. Er zijn geen inkomensgrenzen. 

In eerste instantie kent het noodfonds van de gemeente Borne een looptijd tot en met eind 2023. 

De raad besluit op dinsdag 15 november of het noodfonds van start kan gaan, zoals het college heeft voorgesteld. 

Hulp nodig?

Inwoners die denken gebruik te moeten maken van het noodfonds, kunnen contact opnemen met het Sociaal Hus. Men kan binnenlopen tijdens inloopspreekuren op maandag van 16.00 tot 18.30 uur en van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 11.30 uur. Ook kan via de mail contact worden opgenomen met het Sociaal Hus via sociaalhus@borne.nl. Telefonisch is het Sociaal Hus elke werkdag te bereiken van 9.00 tot 17.00 uur via 074-2658590.

Vervolgens wordt een persoonlijke afspraak gemaakt om de situatie in kaart te brengen en waar nodig meteen financiële oplossingen te bieden en samen te zoeken 

Afbeelding
Gitaarcafé in Borne 32 minuten geleden
Afbeelding
Column Corine Hofstra: nog op zoek naar het ideale cadeau? 37 minuten geleden
Afbeelding
AutoMaatje Borne Chauffeurs Café 39 minuten geleden
Afbeelding
Column Irene Pigge: veel zure smoeltjes op het station deze week 1 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Paters met idealen 1 uur geleden
Afbeelding
An Exclusive Acoustic Night: 10cc, The Hollies en The Sweet originals 2 uur geleden
Afbeelding
Juridisch Spreekuur 30 nov., 12:42
Afbeelding
Bijzondere korpsavond brandweer 29 nov., 09:38