In veel tuinen is een ongewenste boom of struik te vinden die elders goed tot zijn recht zou komen.
In veel tuinen is een ongewenste boom of struik te vinden die elders goed tot zijn recht zou komen.

Help mee en doneer een zaadling: zeer welkom op een andere plek

Algemeen

Zondag 27 november organiseert Meer Bomen Nu een landelijke doneer-een-zaailing-dag. Op honderden locaties in het land kunnen zaailingen worden ingeleverd. 

BORNE - In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die te weinig licht krijgt of ongewenst is. Elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. Meer Bomen Nu roept alle Nederlanders op om deze zaailingen en stekken te verzamelen uit eigen tuin en te brengen naar één van de inleverlocaties. Vrijwilligers planten ze vervolgens op een geschikte locatie, waar ze wel kunnen uitgroeien. Zo plant Nederland samen één miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit! Meer Bomen Nu verzamelt overdadige zaailingen uit natuurgebieden die op een kansarme plek staan. Door deze met vrijwilligers uit te scheppen en te stekken willen zij Nederland versnelt vergroenen. Dit jaar ondervindt de campagne overweldigende bijval van provincies, gemeenten en bedrijfsleven.

Ga in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50-200 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan er afgeschud worden en hoeft niet mee. Stekken zijn ook welkom. Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan in de grond gestoken worden. Vlier, vijg, druif: snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50-60 cm en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen; Populier/wilgen: schuin afzagen of knippen, liefst 2-3 meter lang, want bij het planten gaan deze minimaal 50 cm in de grond. Afleggers van bramen, frambozen, ribes, kruisbes (met wortel afsteken). De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd. Het is fijn voor de ontvanger als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam erop. Lever de zaailingen zondagmiddag 27 nov tussen 14.00-16.00 in op één van de vele locaties. Kijk op de website voor alle inleverpunten en data/tijden voor inlevering: www.meerbomen.nu/doneereenzaadling

In Zenderen kunnen zaailingen op zondag 27 november 2022 en op zondag 12 februari 2023 bij de Sortimentstuin de Kloostergaarde aan de Hertmerweg 49 worden ingeleverd. In Delden kunnen de zaailingen op zondag 12 februari 2023 bij Jorieke Adolfsen aan de Almelosestraat te Delden worden ingeleverd. Ook kunnen de zaailingen op zondag 27 november bij De Fute (ongenummerd), 7491 AL in Delden worden ingeleverd.

Afbeelding
Ophalen van het oud papier stopt 8 minuten geleden
Afbeelding
Gitaarcafé in Borne 1 uur geleden
Afbeelding
Column Corine Hofstra: nog op zoek naar het ideale cadeau? 1 uur geleden
Afbeelding
AutoMaatje Borne Chauffeurs Café 1 uur geleden
Afbeelding
Column Irene Pigge: veel zure smoeltjes op het station deze week 2 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Paters met idealen 2 uur geleden
Afbeelding
An Exclusive Acoustic Night: 10cc, The Hollies en The Sweet originals 3 uur geleden
Afbeelding
Juridisch Spreekuur 30 nov., 12:42