Afbeelding

Meewerken aan groene leefomgeving

Algemeen

Vorige week woensdag was de nationale Boomfeestdag. Hier nam groep 8 van basisschool De Wheele een schep in hun hand om bomen te planten. Zo werken zij mee aan een groene leefomgeving.

BORNE - Stichting Nationale Boomfeestdag is in 1957 opgericht als het Landelijk Comité Boomplantdag. Nu, meer dan 60 jaar later, vieren ruim 100.000 kinderen in meer dan 70% van de steden en dorpen in Nederland de Boomfeestdag. Zij planten ruim 200.000 bomen.

In samenwerking met gemeente Borne organiseert Stichting Natuur en Milieuraad deze Boomfeestdag waarin de kinderen de schep ter hand nemen en bomen planten. In Borne werden de bomen geplant op het terrein waar vroeger de Mavo Maris Stella stond. Gerrit Haverkamp (lid van de KNNV) vertelde voorafgaand aan het planten over de bijzonderheden van de bomen en de manier waarop Boomfeestdag is ontstaan doordat er wereldwijd veel te veel bomen werden en worden gekapt. Hij vertelde hoe belangrijk bomen zijn voor insecten, vogels, het afgeven van zuurstof en de opnamen van Co2 in een interactief gesprek met de leerlingen die allerlei vragen konden stellen.

Projectleider Daan Braamhaar vertelde over de inrichting van het terrein als Avontureneiland waar het ook heel gaaf wordt om te spelen. Ook vertelde hij over het belang van de opvang van regenwater dat anders zo via de riolering weg zou lopen. Water dat belangrijk is voor de wijk en de bomen. De vijver is hiervoor groter gemaakt zodat al het water uit de wijk via de ‘groene long’ hiernaar toe kan stromen. Er zijn verschillende onderdelen van de Mavo die hier stond in stand gehouden waarvan er enkele als onderkomen voor vleermuizen dienen en de aanplant dat er allemaal nog aan zal komen.

Ontroerend en mooi was het planten van een boom voor zijn moeder door het zoontje van de onlangs overleden Karin Konings. Vol overgave nam hij de schep ter hand om te helpen de bijzondere boom te planten.

n de laatste 60 jaar zijn er meer dan tien miljoen bomen geplant op een Boomfeestdag, ofwel ruim 4000 voetbalvelden: een substantiële bijdrage aan de CO2-reductie!

 en krijgen de leerlingen uitleg over het nieuwe zomerverblijf en kelder voor vleermuizen. Daarna gaat de schop in de grond en worden de bomen geplant.

In samenwerking met gemeente Borne organiseert Stichting Natuur en Milieuraad de Nationale Boomfeestdag. De bomen worden door de leerlingen geplant op en rondom het nieuwe ‘avontureneiland’ aan de Woolderweg.

Tijdens deze dag zal wethouder David Vermorken om 10.30 uur bij het amphitheater (voorheen school) aan de Woolderweg aanwezig zijn om de aftrap te verzorgen. Nadien vertelt Gerrit Haverkamp (lid van KNNV Hengelo-Oldenzaal) over de bijzonderheden van de bomen en krijgen de leerlingen uitleg over het nieuwe zomerverblijf en kelder voor vleermuizen. Daarna gaat de schop in de grond en worden de bomen geplant.

Als pers bent u van harte uitgenodigd om hier bij aanwezig te zijn.

Nationale Boomfeestdag
Stichting Nationale Boomfeestdag zet zich in om ieder kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één boom te laten planten. Zij wordt hierbij ondersteund door Staatsbosbeheer en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Kinderen die onder schooltijd een boom planten, leren op een speelse manier het belang van bomen voor klimaat en duurzaamheid. Ze zien hoe ze zelf kunnen bijdragen aan hun groene toekomst.

Het landelijke thema van de Nationale Boomfeestdag 2022 is ‘(met) Bomen Werken!’. Er is een grote behoefte aan vakmensen in de boomkwekerij en de groene sector. Stichting Nationale Boomfeestdag hoopt met dit thema leerlingen al op de basisschool te enthousiasmeren voor het groene vak.

Projectleider Daan Braamhaar nodigde óók de kinderen uit voor een bijeenkomst op woensdag 23 november in het Twickel College aan de Welemanstraat. Er werden al verschillende suggesties door de kinderen aangedragen zoals een kabelbaan over het water en zelfs een voetbalveld. Tijdens die bijeenkomst kan men zien wat de plannen zijn en waar uit gekozen kan worden. Hij wilde nog niet verklappen wat de plannen zijn.

!
Afbeelding
Lions zamelen weer waardepunten in voor de Voedselbank 1 dec, 11:29
Afbeelding
Jongerenkoor ConBrio presenteert Kerstconcert 30 nov, 14:26
Afbeelding
Aangepaste trap voor 3-jarige Lotte 30 nov, 14:15
Afbeelding
Met je buurt bomen planten 30 nov, 13:24
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Hersenstichting 30 nov, 13:22
Afbeelding
Samen Kerken: Leer ons de liefde voor de vrede 30 nov, 13:18
Afbeelding
Roland Kaiser komt zingen in Gronau 30 nov, 11:13
Afbeelding
NIVON-presentatie en volkskerstzang in Hengelo 30 nov, 11:12