Een bijzondere mijlpaal voor het echtpaar.
Een bijzondere mijlpaal voor het echtpaar.

Diamanten huwelijk echtpaar Lassche

Algemeen

Woensdag 11 januari hebben Jakob en Gerda Lassche hun 60-jarig huwelijksfeest gevierd. Burgemeester Jan Pierik kwam het echtpaar woensdagmiddag persoonlijk feliciteren. Hij had naast de gebruikelijke cadeau’s ook een kopie van de huwelijksakte van zestig jaar geleden bij zich voor het echtpaar.  

BORNE - Mevrouw Lassche is een geboren en getogen Bornse, Jakob echter was 14 jaar toen hij uit Drente naar Borne verhuisde. Ze woonden als pubers wel bij elkaar in de buurt, Gerda aan de Pr. Bernardlaan en Jakob aan de Merelstraat maar waren elkaar toen nog niet opgevallen. Daar kwam echter al snel verandering in toen Gerda met een vriendin over straat liep en achter zich iemand hoorde zeggen “met dat meisje in die grijze jas wil ik nog een keer uit.” De rest is geschiedenis. Vooral in de tijd dat ze samen bij de de zangvereniging ‘Stem des Volks’ zaten groeiden ze naar elkaar toe.

Na zes jaar verkering gehad te hebben trouwden ze in 1962. De huizen aan Piet Heinstraat waren destijds nog niet klaar en daarom hebben ze eerst een jaar in Hengelo gewoond alvorens terug te keren naar Borne. Inmiddels wonen ze al weer, naar volle tevredenheid, veertien jaar aan de Molenstraat.

Ze kregen drie kinderen, twee zoons en een dochter en hebben inmiddels zeven kleinkinderen. Dat hun kinderen allen op een feestdag geboren werden is wel heel toevallig. Ze kwamen op eerste en op tweede pinksterdag en op tweede kerstdag op de wereld. “Zondagskinderen,” zegt Jakob.

Mevrouw Lassche heeft negen jaar bij Spanjaard gewerkt als borduurster, maar moest daar, zoals dat in die tijd gebruikelijk was wanneer je ging trouwen, gedwongen mee stoppen. Jakob heeft het grootste deel van zijn werkzame leven als metselaar/tegelzetter in de bouw gezeten. Toen hij dat werk door rugklachten niet meer kon uitoefenen is hij in dienst getreden bij Signaal in Hengelo. Daar kwam hij op de medische dienst terecht waar hij vooral sociaal werk (geen controleur) deed als ziekenbezoeker.

Jakob Lassche is in Borne vooral bekend door zijn grote hobby, de EHBO, waarvoor hij op vele sportvelden en andere evenementen actief was. Mevrouw Lassche; “we hebben ontzettend veel genoten van onze vakanties en de wintersport. Zij is enigszins gereserveerd en Jakob is het meer uitbundige deel van het echtpaar. Dit is een prima combinatie gebleken.

Een hecht gezin waar ook nu nog veel plezier gemaakt wordt en waar de carnavalsvereniging De Toet’nbloazers een belangrijk onderdeel van is. Tijden het gala vrijdag 6 januari waren Jakob en Gerda nog aanwezig als de oudste bezoekers. Op jakob Lassche is het lied ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht van John de Bever’ zeker van toepassing. Het plezier straalt ook deze dag van zijn gezicht. 

Gevraagd naar het geheim van hun huwelijk is mevrouw Lassche heel duidelijk: “Natuurlijk zijn er wel eens woorden, zoals overal, maar we gaan nooit naar bed voor die woorden uitgesproken zijn.”

Afbeelding
Strijd om QuizTijd wisselbokaal! 11 uur geleden
Afbeelding
Terugblik op sport in Borne 13 uur geleden
Afbeelding
Rode Kruis en humanitair oorlogsrecht 13 uur geleden
Els is een goede match met Toos. Ze geeft precies de ondersteuning die nodig is.
'Ik krijg zin om iets aan te pakken!' 13 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: aaltjes en schimmels 13 uur geleden
De toppers van deze week 'Poor Things' en 'Dune (Part One)' zijn lang genoeg voor een grote popcorn.
In de bioscoop 14 uur geleden
'Jysk op Woonboulevard Almelo voegt een vleugje warmte aan je eetkamer'
Jysk voegt een vleugje warmte toe 14 uur geleden
Afbeelding
Column Irene Pigge: Jarig! 15 uur geleden