Zonnepanelen verlagen de energierekening, maar ze zijn wel een hele investering voor de kleinere ondernemer.
Zonnepanelen verlagen de energierekening, maar ze zijn wel een hele investering voor de kleinere ondernemer.

Duurzaam lenen voor kleine bedrijven

Algemeen

Duurzaamheid, energiebesparing, aardgasvrij, warmtepomp... leuke steekwoorden, maar voor de gemiddelde kleine ondernemer klinken ze vooral als extra kosten. Hoewel menig MKB’er op zich best wil investeren in het verduurzamen van de onderneming, zijn de benodigde investeringen vaak een brug te ver. Om kleine ondernemers hierbij te helpen is er nu een nieuwe duurzaamheidslening opgezet.

TWENTE - De Provincie Overijssel heeft met het Energiefonds Overijssel en Stichting Qredits nu een nieuwe duurzaamheidslening opgezet. Deze maakt het mogelijk voor ondernemers om gunstig geld te lenen, specifiek voor duurzame investeringen. Op 9 januari werd de eerste lening al verstrekt, aan camping De Beek in Haaksbergen. Hiermee kon ook sluiting van de camping voorkomen worden.

De insteek van de lening is dat ondernemers maximaal 50.000 euro kunnen lenen tegen een lage 2,5 procent rente. Zo kan men tegen minimale lasten verduurzamen. Dankzij het uitvoeren van energiebesparende investeringen zoals LED-verlichting, betere isolatie of zonnepanelen verdienen de investeringen zichzelf uiteindelijk terug. Maar ook bijvoorbeeld plaatsing van laadpalen kan met deze investeringen, waardoor bijvoorbeeld het wagenpark duurzamer gemaakt kan worden.

Het Energiefonds Overijssel verstrekt leningen aan duurzame energieprojecten in heel Overijssel. Het fonds stelt nu 5 miljoen euro beschikbaar aan Qredits voor uitvoering van deze specifieke subsidie. Daarnaast subsidiëren zij een deel van de rentelasten die normaliter in rekening gebracht zouden worden. Zodoende kan het rentepercentage laag blijven, ook in deze uitdagende tijd. “Als provincie vinden wij het belangrijk om ondernemers in Overijssel te ondersteunen in de hoge lasten waar ze dagelijks mee te maken hebben,” zegt gedeputeerde Eddy van Hijum. “Verduurzaming helpt de energierekening verlagen.”

Boerderijcamping De Beek in Haaksbergen is als eerste ontvanger van de lening maar wat blij. Men was zelf ook al aan het zoeken naar gunstige leningen om verduurzamen te bekostigen... maar de banken wilden niet helpen omdat het bedrag te laag was. De camping krijgt nu 124 zonnepanelen op het sanitairgebouw en twee stallen, waarmee de camping ongeveer in de energiebehoefte kan voorzien. Het is hard nodig ook; de energierekening is door de flink hogere kosten inmiddels gestegen van 10.000 naar 40.000 euro per jaar. Kortom, investeren in de zonnepanelen maakt een aanzienlijk positief verschil in de levensvatbaarheid van de camping. Ondernemers die meer willen weten over de duurzaamheidslening en andere subsidies kunnen kijken op de website van Nieuwe Energie Overijssel: www.nieuweenergieoverijssel.nl 

Afbeelding
Maak je outfit iets spannender met Geisha 3 feb, 11:41
Afbeelding
Vereniging Theresia 2 feb, 16:38
Afbeelding
Inloopavond bij schaakvereniging 2 feb, 10:32
Afbeelding
FC Twente en Feyenoord delen de punten met 1-1 2 feb, 09:34
Afbeelding
Fraaie gift Bussemakerhuis 1 feb, 16:36
Afbeelding
Samen Kerken: Zonnelied 1 feb, 15:28
Afbeelding
Terugblik sport 1 feb, 14:23
Afbeelding
“We weten vaak niet wat we eten" 1 feb, 13:27