
“We weten vaak niet wat we eten”
AlgemeenFoodshare is er niet alleen voor mensen die weinig hebben en dan wat uit de kast kunnen halen, maar is echt bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan. Nancy Tammerijn: “Mensen die dat idee omarmen mogen er gebruik van maken, of je nu een kleine of een grote beurs hebt maakt niet uit, het is voor iedereen.”
BORNE - “Het is heel laagdrempelig” zegt Leonie Stap. “Daarom staat het ook in een openbare ruimte. Mensen hoeven zich niet te schamen om er wat uit te pakken of in te leggen.” Het idee van foodsharing werd door Laura Reijmer van het Kulturhus van meet af aan omarmt en ze bood hen ruimte aan voor de ‘foodsharekast’. Laura: “Er is hier heel veel verkeer, van ‘s ochtends tot ‘s avonds, dus de aanloop is gunstig.” Daarnaast stond de kast eigenlijk een ‘beetje verstopt’ in een hoekje en heeft het nu een veel prominentere plaats gekregen bij de bieb.
Het is bedoeling dat er alleen voeding in de kast geplaatst wordt, geen shampoo of iets dergelijks. Ook is snoepgoed uit den boze. Er zijn ook enkele ondernemers waar Nancy wekelijks voor en bepaald bedrag wat mag kopen of waar ze artikelen die de houdbaarheidsdatum naderen mag ophalen.
Tijdens een brainstormsessie kwam de vraag hoe er een leuke activiteit aan foodshare gehangen kon worden waarop het idee van een foodshare-vriendschapsdiner naar voren kwam. Het idee van dit diner is om mensen samen te brengen.
Het Kulturhus heeft van januari t/m april het thema ‘Geven en Gunnen’. Laura Reijmer: “Er vindt erg veel plaats in dit gebouw wat gratis is, wat een ander wordt gegund of gegeven, of waarvan de prijs heel laag is zodat door die laagdrempeligheid veel mensen kunnen deelnemen.” In het kader van Geven en Gunnen heeft ze daarom Foodshare benaderd omdat hun initiatief daar heel erg mooi in past. Je geeft iets of deelt het met een ander. Ook niet toevallig is de keuze van deze avond gevallen gelijktijdig met de Week van de Poëzie waarvan het thema ‘Vriendschap’ is.
De reacties op het Foodshare Vriendschapsdiner waren zonder uitzondering erg positief, maar het aantal aanmeldingen (18) voor het diner valt nogal tegen. Zij brengen zelf wat te eten mee wat dan weer met anderen gedeeld wordt. Laura: “Je gaat aan tafel zitten, je deelt je eten en misschien leer je wel nieuwe vrienden kennen. Als je je verhaal kwijt wilt kan dat ook.” Nancy Tammerijn: “We weten niet wat we gaan eten, dat is de grote verrassing en samen eten is altijd gezellig.”
Eén van die ‘kooksters’ is Fatima Sellek, die traditionele Marokkaanse gerechten heeft meegebracht in zogenaamde ‘Tajines’. Dit zijn zijn schitterende Marokkaanse aardewerk potten waarvan er één is om in te koken en de andere om de gerechten te serveren. Je kon het eten kant en klaar meebrengen, maar ook gebruik maken van de keuken van het Kulturhus. Het is de bedoeling om zeker dit eerste kwartaal iedere maand een vriendschapsdiner te houden, dit kan ook een stamppotdiner of hightea zijn.