Een twee uur durende rollercoaster aan feiten, analyses, grafieken en mini-colleges. Zoals altijd met bijtende humor. Foto: Raymond van Olphen.
Een twee uur durende rollercoaster aan feiten, analyses, grafieken en mini-colleges. Zoals altijd met bijtende humor. Foto: Raymond van Olphen. Foto: Raymond van Olphen

De Verleiders zijn terug in het theater!

Algemeen

In 2014 verrasten De Verleiders vriend en vijand met een ongekend scherpe aanval op het geldstelsel en de banken. Sindsdien is iedereen ervan overtuigd: minder macht voor de commerciële banken! 10 jaar later is er niets veranderd. Hoogste tijd voor een onvermijdelijk vervolg. De voorstelling ‘Door de bank genomen: tien jaar later’ is op woensdag 22 maart te zien in Schouwburg Hengelo. Met op de bühne oer-Verleiders Victor Löw, Pierre Bokma en George van Houts en de twee jonge aanwinsten Adam Kissequel en Linde van den Heuvel.

Hengelo - De Verleiders staan erom bekend dat ze de macht in de bestuurskamers op een ludieke manier aan de kaak stellen. Zo werden er al voorstellingen gemaakt over de bouwfraude, de farmaceutische industrie en de bankwereld. Geen typische toneel onderwerpen misschien, maar ze bleken stuk voor stuk een hit. Ook nu weer duikt schrijver, acteur en Verleider van het eerste uur George van Houts met liefde in de wereld van het geld. We staan namelijk aan de vooravond van een enorme verandering. Op dit moment wordt de Central Bank Digital Currency (CBDC) ontwikkeld. Met dit nieuwe geldstelsel zal de macht verschuiven van private banken naar de centrale bank. Eindelijk, goed nieuws! Ironisch: niemand weet ervan. 

Hoogste tijd voor een onvermijdelijk vervolg, waarin De Verleiders op vlijmscherpe wijze de onderste steen boven halen. Want is CBDC alleen maar goed nieuws? We willen 10 jaar later niet nóg een keer door de bank genomen worden!

Van Houts: “We passen het Verleiders-principe toe om van dit zware en complexe onderwerp leuk theater te maken. We zoeken de humor op en overdrijven soms schaamteloos. Via korte lezingen brengen we de theorie: wat is het systeem, wat worden de keuzes? Wat zijn de voor- en nadelen van die CBDC? Dan brengen we het in scènes terug tot de menselijke maat. De strandtenthouder, weer gespeeld door Pierre Bokma, keert terug. Hij is nu 85 en woont samen met zijn kleindochter, gespeeld door Linde van den Heuvel. Zij is een idealistische leerkracht die geen eigen huis kan kopen vanwege de gierend hoge huizenprijzen en de inflatie. Noodgedwongen woont ze bij haar opa, maar dan kan ze wel meteen voor hem zorgen. Daarnaast spelen we de ‘beslissingslaag’: Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, Agustín Carstens, de Mexicaanse president-directeur van de BIS, Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, nu lid van de Raad van Bestuur van de Chinese staatsbank ICBC en Klaas Knot, de huidige president van De Nederlandsche Bank. Een belangrijke scène is de presentatie van die digitale ‘munt’ waar opeens een onverwachte mystery guest verschijnt die alles op scherp zet...”

Kaarten à 34,50 euro voor deze twee uur durende rollercoaster zijn te koop via 074-2556789 en via www.schouwburghengelo.nl.

Afbeelding
Inloopavond Schaakvereniging 30 mrt., 11:59
Afbeelding
Weer spektakel op Vliegveld Twenthe 29 mrt., 14:51
Afbeelding
Festival Dutch Innovation Days terug in Enschede 29 mrt., 13:45
Afbeelding
Autobedrijf Peterman viert Pasen met de Peterman Paasdeal Week 29 mrt., 12:47
Afbeelding
Mooie waardering voor Borns schrijverscollectief 29 mrt., 10:58
Afbeelding
Paus Agroservice heeft open huis en STIHL testdag 28 mrt., 13:44
Afbeelding
Fietsenwinkel Ten Tusscher houdt vier E-bike Testdagen 28 mrt., 13:43
Afbeelding
Project 'Veteraan in de klas' gestart 28 mrt., 12:56