Afbeelding
Foto: Monique Gankema

Gemeentearchief uitgebreid met grote ‘Collectie Brok’

Algemeen

BORNE - Het gemeentearchief heeft onlangs de waardevolle Collectie Brok in eigendom verworven. Het archief bevat een scala aan interessante stukken met betrekking tot de textielgeschiedenis van Borne en Twente. De collectie is recent door de erfgenamen van oud-archivaris Brok aan de gemeente geschonken.

De collectie omvat archiefstukken van onder andere de Spanjaard-fabrieken, de textielfabrieken van Barend Bavink & Zn. en Ten Cate te Almelo en Gelderman te Oldenzaal. Het oudste stuk dateert uit 1680. Geïnteresseerden kunnen eenvoudig online zien welke archiefstukken er bewaard op www.archieven.nl.

Door de schenking is het mogelijk gemaakt de archiefcollectie te inventariseren. Het werk is inmiddels in concept afgerond door vrijwilligers van de Stichting Historische Projecten. Het resultaat is online beschikbaar gesteld op het platform www.archieven.nl. Hiermee kunnen geïnteresseerden eenvoudig online zien welke archiefstukken er bewaard gebleven zijn uit de rijke textielgeschiedenis van Borne en Twente.

De gemeente Borne is enthousiast over de toevoeging van de Collectie Brok aan de gemeentelijke archieven en is dankbaar voor de samenwerking met de familie Brok en de Stichting Historische Projecten. 

De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 1 uur geleden
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 20 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 22 uur geleden
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 22 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Ga uit o mens zoek uw vreugd 23 uur geleden
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: halve woorden 23 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: Borne was weer op z'n best! gisteren
Afbeelding
Ruime overwinning NEO gisteren