De mooiste dag van je leven is ook één van de duurste: een complete, traditionele bruiloft kost gemiddeld 18.000 euro.
De mooiste dag van je leven is ook één van de duurste: een complete, traditionele bruiloft kost gemiddeld 18.000 euro. Foto: Shutterstock

Trouwen in Overijssel steeds duurder

Algemeen

Trouwen in Overijssel is ook dit jaar weer een stukje duurder geworden. Volgens het jaarlijkse bureauonderzoek van ThePerfectWedding.nl zijn trouwlustigen dit jaar gemiddeld 5,7 procent duurder uit dan vorig jaar.

TWENTE - Belangrijk punt is dat het hier alleen nog maar gaat over de kosten van de daadwerkelijke huwelijksceremonies. Deze kosten variëren van gemeente tot gemeente en hangen ook sterk af van we lk moment men wil trouwen.

Gemiddeld kost een huwelijksceremonie in het stadhuis op een doordeweekse dag nu 448,06 euro. De duurste gemeenten in Overijssel zijn Dinkelland en Tubbergen, deze rekenen voor zo’n ceremonie maar liefst 570 euro. De goedkoopste gemeente in Overijssel zijn Kampen (282 euro), gevolgd door Wierden (316,15 euro) en Borne (354,45 euro).

De daadwerkelijke kosten voor een bruiloft als geheel hangen uiteraard sterk af van de wensen van het echtpaar en hoeveel mensen zij uit willen nodigen voor hun speciale dag. Gemiddeld kost een bruiloft ergens rond de 18.000 euro, wat nog exclusief de huwelijksreis is. Een flinke smak geld, zeker voor de jongere stellen die dit beter kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis, kinderwens of andere uitgave.

De alsmaar stijgende kosten voor een compleet huwelijk met alle poespas hebben ook een directe invloed op de trouwlust zelf. Waar er in het topjaar 1970 nog ruim 124.000 huwelijken gesloten werden (op een bevolking van 13 miljoen mensen) waren dit er afgelopen jaar nog iets minder dan 70.000. Dat was zelfs nog een relatief goed jaar, omdat hier ook nog de nodige uitgestelde huwelijken bij zaten die niet tijdens de pandemie gehouden konden worden. Vooral in de leeftijdsgroep 25-35 jaar werd er aanzienlijk minder getrouwd. Tegenwoordig trouwen mannen gemiddeld voor het eerst op 34,3 jaar leeftijd en vrouwen 31,8. 

Naast het flink gestegen kostenplaatje speelt ook het geregistreerd partnerschap een rol in de neergang van het aantal huwelijken. Deze vorm van verbintenis werd in 1998 ingevoerd en biedt partners vrijwel dezelfde rechten en plichten als een huwelijk.

De overheid zelf geeft drie verschillen. Als eerste: het geregistreerd partnerschap kent geen ‘scheiding van tafel en bed’ (men is uit elkaar, maar blijft wettelijk getrouwd). Verder kan een geregistreerd partnerschap ontbonden worden buiten de rechter om, mits er geen minderjarige kinderen in het spel zijn. Het derde verschil is dat men bij een partnerschap formeel geen ‘ja-woord’ hoeft te geven, wat voor een huwelijk wel verplicht is. Verder worden ‘echte’ huwelijken overal ter wereld erkend, maar een geregistreerd partnerschap niet altijd.

Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 6 uur geleden
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 8 uur geleden
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10
Afbeelding
Samen Kerken: Ga uit o mens zoek uw vreugd 23 apr, 13:13
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: halve woorden 23 apr, 12:57
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: Borne was weer op z'n best! 23 apr, 11:55