De elektrische fiets is al lang niet meer alleen een hulpmiddel voor senioren: iederéén waardeert fietsen met altijd wind in de rug!
De elektrische fiets is al lang niet meer alleen een hulpmiddel voor senioren: iederéén waardeert fietsen met altijd wind in de rug! Foto: Shutterstock

Fluitend op pad met een nieuwe e-bike

Algemeen

Nu het vakantiegeld weer op de rekening staat, vragen we ons ook weer massaal af: wáár geven we het aan uit? Er zijn de nodige leuke óf praktische bestedingen te bedenken voor dit (hopelijk mooie) geldbedrag. Een aankoop die zowel leuk als praktisch is, is een elektrische fiets. Dit is namelijk hét moment om op zoek te gaan naar een nieuwe fiets.

TWENTE - De elektrische fiets maakte de afgelopen tien jaar een flinke opmars op de Nederlandse wegen. Waar de elektrische fiets destijds nog vooral iets was voor de oudere fietser, fietst tegenwoordig iedereen er graag op. Want: je komt nooit bezweet aan op je werk of je kunt de hele dag toeren met wind mee. Het is dan ook niet verrassend dat fietstoerisme de afgelopen jaren flink gegroeid is, aangewakkerd door de populariteit van de elektrische fiets. Zelfs een wat langere fietsroute in heuvelachtig gebied is een genot met de trapondersteuning.

Dat de elektrische fiets een bredere aantrekkingskracht heeft is ook merkbaar in de verkopen van elektrische fietsen. Afgelopen jaar was 57 procent van alle nieuw verkochte fietsen een elektrische fiets, zo bleek uit onderzoek van de RAI Vereniging en BOVAG. Er rijden er nu ongeveer 5 miljoen rond in Nederland. Naast de praktische, elektrische stadsfiets zijn er door de jaren heen ook meer en meer sportieve fietsen met trapondersteuning gekomen. Zo leveren sportieve merken als Cube zelfs de meest robuuste trekking- en mountainbikes in een elektrische variant.

Het enige nadeel van de elektrische fiets is de hogere gemiddelde verkoopprijs: deze lag afgelopen jaar op circa 2.300 euro volgens onder meer de ANWB. Ter vergelijking, in 2019 lag de gemiddelde verkoopprijs voor alle fietsen nog rond de 1.200 euro. Het gemak van de e-fiets heeft dus wel een extra prijskaartje.

Wie besloten heeft om een elektrische fiets te kopen zit momenteel in een gunstige positie: fietsenwinkels kampen namelijk al sinds eind vorig jaar met uitpuilende voorraden die slecht verkopen. Zeker in het betaalbare segment. In de coronapandemie waren fietsen amper aan te slepen én was levering vaak lastig. Winkels bestelden veel en fabrikanten maakten veel. Maar toen de fietsen vorig jaar eindelijk arriveerden bij de winkels, zakte de vraag flink in. Immers, door de oorlog in Oekraïne, flinke inflatie en hogere lasten hielden mensen meer de hand op de knip. In een markt die onder druk staat, zijn leuke kortingen te bedingen.

Het is wel belangrijk om je goed te oriënteren op een aankoop. Lees reviews en bezoek het liefst meerdere winkels om te kijken wie het meest gunstige aanbod kan doen. Wees niet bang om te onderhandelen; de fietsenwinkel is doorgaans goed gemotiveerd om een fiets met korting te verkopen wanneer deze al een tijdje in de voorraad zit. Daarnaast kan men vaak leuke kortingen bedingen op accessoires zoals de fietstassen of een extra insteekketting. Vergeet ook niet om in ieder geval een goede fietsverzekering af te sluiten voor de nieuwe elektrische fiets. Helaas zijn deze fietsen ook bij het dievengilde steeds populairder geworden.

Afbeelding
Olav Mol en Jack Plooij en hun helden uit de Formule 1 29 sep., 19:29
Afbeelding
Uw kleding geeft toekomst in Oeganda 28 sep., 17:52
Afbeelding
Dementietafel Beleven in Muziek 28 sep., 16:31
Afbeelding
Het leukste hondenfeest bij de Hondenhoeve 28 sep., 13:53
Afbeelding
Nivon Hengelo heeft een uitgebreid cursusaanbod 28 sep., 10:50
Afbeelding
Column: Besturen 28 sep., 08:26
Afbeelding
Werken op Kind-jeugdlocatie de Molenwiek van Aveleijn 27 sep., 20:06
Afbeelding
'Wil je niet missen: Pasar Malam Asia in Enschede!' 27 sep., 17:23