Kaarten voor de grotere festivals worden steeds duurder. Dit maakt ook oplichting aantrekkelijk voor criminelen.
Kaarten voor de grotere festivals worden steeds duurder. Dit maakt ook oplichting aantrekkelijk voor criminelen. Foto: Shutterstock

Voorkom fraude met dure kaartjes

Algemeen

De zomer staat bol van leuke muziekfestivals: van Oerol tot Lowlands, Pinkpop of één van de tientallen anderen. Festivalagenda’s als Follow The Beat staan er vol mee. Wat de bekende namen gemeen hebben is dat ze doorgaans snel uitverkocht zijn én dat de prijzen flink gestegen zijn door de jaren heen. Ook menig populair concert is snel uitverkocht, waardoor mensen al snel op zoek moeten naar alternatieven. Dit is niet zonder risico.

TWENTE - Wie een ware muziekliefhebber is en graag een festival bezoekt moet wel flink in de buidel tasten. Zo kosten kaarten voor Lowlands inmiddels al 300 euro - plus nog alle andere kosten die je maakt voor vervoer, verblijf, consumpties en/of parkeren. Pinkpop zit er niet ver onder; 135 euro per dag of 275 euro voor een weekend. Voor een populair concert kunnen de prijzen ook al snel oplopen tot enkele honderden euro’s.

Hoewel je zou denken dat het met dit soort prijzen niet zo’n vaart loopt, zijn de populaire festival- en concertkaarten snel uitverkocht. Wie er toch bij wil zijn is dan aangewezen op de secundaire verkoopkanalen. Hoewel festivals als Lowlands doorverkoop via sites als Ticketmaster mogelijk maken, worden veel kaarten vaak voor grof geld doorverhandeld op bijvoorbeeld Marktplaats. Immers, er valt de nodige winst te behalen... Zo worden tickets voor Lowlands, met een oorspronkelijke verkoopprijs van 300 euro, verkocht voor ergens tussen de 350 en 500 euro.

Helaas worden er ieder jaar weer veel mensen opgelicht met het kopen van festival- en concertkaarten. Exacte cijfers over ticketfraude zijn lastig te geven; lang niet iedereen die er slachtoffer van is geworden doet ook echt aangifte bij de politie. Er zijn uiteraard wel enkele adviezen om te voorkomen dat men slachtoffer wordt van oplichting. Zo is het verstandig om kaarten zoveel mogelijk via officiële kanalen als Ticketmaster te kopen. Wanneer je kaarten overneemt van een particulier op bijvoorbeeld Marktplaats, nemen de risico’s exponentieel toe. 

De politie adviseert onder andere om eventuele gegevens van de verkoper na te trekken: via https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html kan men verkopergegevens controleren bij de politie. Het gaat dan om rekeningnummers, e-mailadressen (niet die van Marktplaats), een telefoonnummer of de URL van een webwinkel. Maar, zo benadrukt de politie: ook dit is géén garantie. Als niemand eerder aangifte heeft gedaan is er immers niets bekend. Ook Googlen op de naam of rekeningnummer kan mogelijke oplichters ontmaskeren. Via images.google.com kan men een foto uploaden om te kijken of deze elders gebruikt is. Past de foto niet bij de naam van de verkoper of zie je hem elders? Goede kans dat het een oplichter is.

Een andere tactiek om alert op te zijn is dat sommige kopers vragen om een kopie van een identiteitsbewijs. Dit hebben ze uiteraard nergens voor nodig - maar kan wel gebruikt worden om ánderen in de toekomst op te lichten. Geef ook nooit een kopie van de bankpas of andere gegevens.

Afbeelding
Olav Mol en Jack Plooij en hun helden uit de Formule 1 29 sep., 19:29
Afbeelding
Uw kleding geeft toekomst in Oeganda 28 sep., 17:52
Afbeelding
Dementietafel Beleven in Muziek 28 sep., 16:31
Afbeelding
Het leukste hondenfeest bij de Hondenhoeve 28 sep., 13:53
Afbeelding
Nivon Hengelo heeft een uitgebreid cursusaanbod 28 sep., 10:50
Afbeelding
Column: Besturen 28 sep., 08:26
Afbeelding
Werken op Kind-jeugdlocatie de Molenwiek van Aveleijn 27 sep., 20:06
Afbeelding
'Wil je niet missen: Pasar Malam Asia in Enschede!' 27 sep., 17:23