De Monumentenrun/fietstocht was in 2022 een groot succes.
De Monumentenrun/fietstocht was in 2022 een groot succes.

Tal van leuke acties op Open Monumentendag in Borne

Algemeen

In Borne worden tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september wederom tal van acties opgezet. Een en ander valt zelfs samen met de opening van het project Borns Blauw.

BORNE - Om 10.00 uur is de opening van Borns Blauw op het Dorsetplein. Burgemeester Jan Pierik verricht de openingshandeling. Hierbij zijn alle deelnemende organisaties aanwezig. Aansluitend loopt Pierik met twee ‘’blauwe’’ agenten naar de parkeerplaats bij het Kulturhus en lost het startschot voor de monumentenrun/fietstocht. Hierbij worden een aantal monumenten in de omgeving van Azelo en Borne aangedaan. Gidsen vertellen op locaties over de geschiedenis van de betreffende gebouwen. Opgave kan nog tot aan de start bij het Kulturhus. Kosten 10 euro met inbegrip van koffie met krentenwegge. De tocht is ongeveer 11 km.

Nieuwe wandeling
Om 14.00 uur staat er een monumentenwandeling op de rol. Hiervoor hebben de gidsen van Oud Borne een speciale nieuwe wandeling opgezet waarbij onder meer monumenten aan de Grotestraat worden aangedaan. Start en finish zijn bij het Kulturhus. Duur van de wandeling is ongeveer anderhalf uur. Opgave kan bij Andre Muller, andremuller@hetnet.nl Kosten 7,50 en ook hier krijgen deelnemers koffie/thee met een krentenwegge. Verder zijn van 12.00 uur tot 16.00 uur de volgende monumenten open en te bezoeken:

Bussemakerhuis: Hier is de expositie Blauw te bewonderen nav het patronenboek van Johannes Mulder dat de Heemkunde aan dit museum geschonken heeft.

Synagoge: Papier scheppen voor kinderen.

Doopsgezinde kerk: kunstenaar Suzy Hulshoff-van den Boom geeft een workshop Blauwdrukken met behulp van diverse materialen. Er zijn bovendien werken van haar te zien.

Puzzel
In de genoemde panden is tevens een deel van een puzzel te maken waarbij spreekwoorden met het woord Blauw erin worden verwerkt.

Oude Kerk: Opening van de exposite Fair Trade met Denim. Oude kledingstukken van spijkerstof zijn op een creatieve manier verwerkt en opgepimpt, soms tot geheel nieuwe attributen. 

St. Stephanuskerk: Gidsen geven een rondleiding door de kerk en tonen de vele bijzondere details van dit Rijksmonument. Restaurant Dorset: vrije inloop.

Afbeelding
Gitaarcafé in Borne 32 minuten geleden
Afbeelding
Column Corine Hofstra: nog op zoek naar het ideale cadeau? 37 minuten geleden
Afbeelding
AutoMaatje Borne Chauffeurs Café 39 minuten geleden
Afbeelding
Column Irene Pigge: veel zure smoeltjes op het station deze week 1 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Paters met idealen 1 uur geleden
Afbeelding
An Exclusive Acoustic Night: 10cc, The Hollies en The Sweet originals 2 uur geleden
Afbeelding
Juridisch Spreekuur 30 nov., 12:42
Afbeelding
Bijzondere korpsavond brandweer 29 nov., 09:38