Franca Overtoom (foto: Laurens Lindhout/Soccrates).
Franca Overtoom (foto: Laurens Lindhout/Soccrates).

Nomineren voor de verkiezing van Amateurscheidsrechter van het Jaar

Algemeen

TWENTE - Ook dit seizoen zetten de KNVB en ARAG (assistent-)scheidsrechters in de spotlights met de verkiezing Amateurscheidsrechter van het Jaar. Nomineren van scheidsrechters kan tot en met 8 oktober 2023 via www.scheidsrechtervanhetjaar.nl.

De verkiezing, waarbij de KNVB en ARAG onder meer aandacht vragen voor het belang van fairplay op voetbalvelden, is dit jaar uitgebreid. Er is extra aandacht voor vrouwelijke scheidsrechters en voor aanstormend talent tot en met 18 jaar. Zowel KNVB-scheidsrechters als verenigingsscheidsrechters kunnen worden opgegeven voor de verkiezing. Na de nominatieperiode kan er tot en met 12 november 2023 via de website worden gestemd. Uit elke provincie van Nederland wordt per categorie de (assistent-)scheidsrechter geselecteerd met de meeste stemmen.

Net zoals vorig jaar beoordeelt een vakkundige jury alle kandidaten in de selectiefase. De jury bestaat ook nu weer uit Bas Nijhuis (scheidsrechter), Franca Overtoom (scheidsrechter), Sjoerd Moussou (voetbaljournalist, columnist en schrijver) en CEO van ARAG Nederland Marc van Erven. Nijhuis: “Wij hebben vorig seizoen ontzettend veel plezier beleefd aan het beoordelen van de Nederlandse amateurscheidsrechters. Dat blijkt ook wel uit het feit dat we het aantal categorieën hebben uitgebreid. We zijn ervan overtuigd dat ook dit jaar weer een groot aantal scheidsrechters wordt genomineerd.”

Franca Overtoom voegt daaraan toe: “Er zijn nog te weinig vrouwelijke scheidsrechters, terwijl vrouwenvoetbal flink in de lift zit. Met deze verkiezing willen we een signaal afgeven dat ook de vertegenwoordiging van de vrouwen in de arbitrage belangrijk is voor de ontwikkeling van het voetbal in Nederland.”

De scheidsrechter is een onmisbare schakel in de ruim 30.000 wedstrijden die elk weekend worden gespeeld. Samen met spelers, trainers en supporters zorgt de scheidsrechter ervoor dat wedstrijden volgens de regels en met fairplay verlopen. Dat vraagt besluitvaardigheid en leiderschap van de scheidsrechter. Een scheidsrechter moet mentaal en fysiek fit zijn en bovenal zorgen voor spelplezier. 

Dag van de Fairplay

De verkiezing kent op 6 januari 2024 zijn hoogtepunt tijdens de Dag van de Fairplay. Dit is een jaarlijks terugkerende dag vol workshops en trainingen voor amateurscheidsrechters in Nederland. ARAG heeft deze dag samen met de KNVB in het leven geroepen. 

www.scheidsrechtervanhetjaar.nl

Afbeelding
Olav Mol en Jack Plooij en hun helden uit de Formule 1 29 sep., 19:29
Afbeelding
Uw kleding geeft toekomst in Oeganda 28 sep., 17:52
Afbeelding
Dementietafel Beleven in Muziek 28 sep., 16:31
Afbeelding
Het leukste hondenfeest bij de Hondenhoeve 28 sep., 13:53
Afbeelding
Nivon Hengelo heeft een uitgebreid cursusaanbod 28 sep., 10:50
Afbeelding
Column: Besturen 28 sep., 08:26
Afbeelding
Werken op Kind-jeugdlocatie de Molenwiek van Aveleijn 27 sep., 20:06
Afbeelding
'Wil je niet missen: Pasar Malam Asia in Enschede!' 27 sep., 17:23