Kinderen hebben op De Molenwiek taken, maar er is ook ruimte voor ontspanning en het doen van een spelletje.
Kinderen hebben op De Molenwiek taken, maar er is ook ruimte voor ontspanning en het doen van een spelletje.

Werken op Kind-jeugdlocatie de Molenwiek van Aveleijn

Algemeen

ALMELO - In Almelo ligt Kind-jeugdlocatie de Molenwiek. De Molenwiek is een woonlocatie voor twaalf kinderen van 10 tot 18 jaar met een licht verstandelijke beperking en veelal hoge indicatie. Veel van de cliënten hebben specifieke gedragsproblematiek, zoals PDD-NOS, hechtingsproblematiek en psychiatrische stoornissen. Op de locatie zijn twee woongroepen, die zijn samengesteld op basis van leeftijd en niveau. Ieder kind krijgt begeleiding op basis van het individuele ondersteuningsplan.

Saskia Scheerboom werkt al ruim drie jaar met veel plezier bij de Molenwiek. Ze vertelt: “Ik vind mijn huidige functie als gespecialiseerd begeleider gevarieerd en uitdagend. Zo richt ik mij op het monitoren van het proces en de realisatie van het ondersteuningsplan. Ik werk intensief samen met de gedragswetenschapper en met de andere teamleden. Daarnaast coach ik collega’s in hun professionele ontwikkeling.”

Binnen de Molenwiek worden de kinderen zo veel mogelijk betrokken bij het dagelijks leven. “We koken samen met de kinderen, ze hebben huishoudelijke taken en we hebben huiskameroverleggen waarbij de kinderen zelf punten op de agenda zetten om te bespreken”, legt Saskia uit.

“Het is belangrijk om goed aan te sluiten bij de sociaal emotionele ontwikkeling en beleving van de kinderen. Samen met het kind, begeleiders en verwanten geven we betekenis aan het persoonlijke levensverhaal en onderzoeken we op welke gebieden een kind wil en kan groeien. We werken met de ouders vanuit de driehoek waarin het kind centraal staat en de ouders en professional in verbinding samenwerken”, aldus Saskia.

Ze gaat verder: “Als begeleider is het de kunst om je eigen normen en waarden op de achtergrond te plaatsen. Je moet klein kijken en kijken naar wat er achter het gedrag van een kind kan zitten.”

Wanneer Saskia’s dag geslaagd is? Ze geeft aan: “Als ieder kind zich gezien en gehoord heeft gevoeld en er een ‘ontmoeting’ is vanuit verbinding en er mogen zijn.”

Heb jij interesse in het werken op een Kind-Jeugdlocatie? Bekijk het volledige vacatureoverzicht op de website van Aveleijn. 

Afbeelding
Strijd om QuizTijd wisselbokaal! 12 uur geleden
Afbeelding
Terugblik op sport in Borne 14 uur geleden
Afbeelding
Rode Kruis en humanitair oorlogsrecht 14 uur geleden
Els is een goede match met Toos. Ze geeft precies de ondersteuning die nodig is.
'Ik krijg zin om iets aan te pakken!' 14 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: aaltjes en schimmels 14 uur geleden
De toppers van deze week 'Poor Things' en 'Dune (Part One)' zijn lang genoeg voor een grote popcorn.
In de bioscoop 15 uur geleden
'Jysk op Woonboulevard Almelo voegt een vleugje warmte aan je eetkamer'
Jysk voegt een vleugje warmte toe 15 uur geleden
Afbeelding
Column Irene Pigge: Jarig! 16 uur geleden