Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de Bornse samenleving.
Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de Bornse samenleving.

Vrijwilligers in het zonnetje gezet

Algemeen

Vier vrijwilligers of afgevaardigden van een initiatief werden afgelopen zaterdag verrast met de Overijsselse Vrijwilligersprijs en in het zonnetje gezet. Wethouder Michael Geerdink en statenlid Joyce Vorgers van de provincie Overijssel overhandigden de prijzen. Voor menigeen was het een complete verrassing waarvoor ze op deze zaterdagmorgen op het gemeentehuis waren uitgenodigd.

BORNE - Wethouder Michel Geerdink: “Het is en bijzonderen dag waarop weer eens de waardering uit kunt spreken voor deze mensen die zich altijd belangeloos inzetten voor de medemens. Zonder vrijwilligers valt Nederland stil.”

Joyce Vorgers van de Provincie Overijssel noemde het vrijwilligerskorps ‘de smeerolie van de maatschappij’ en ze was blij dat zij deze vrijwilligers in Borne mocht bedanken voor het vele belangeloze werk en de bijbehorende oorkondes etc. mocht overhandigen.

Als eerste kreeg Hans Kamphuis als afgevaardigde van ‘Fietsmaatjes Borne’ de oorkonde en andere cadeaus overhandigd. Hans zei zeer verrast en dankbaar te zijn voor deze vorm van waardering. “Er is in korte tijd een zeer solide organisatie opgezet om eenzame mensen of mensen met een beperking die graag fietsen maar dit niet meer alleen willen of kunnen uit hun isolement te halen.” Na ruim een jaar voorbereiding, o.a. met het vinden van donateurs, kon vorig jaar mei gestart worden met de eerste duofiets. Inmiddels kan deze week de derde duofiets in gebruik worden genomen. Fietsmaatjes Borne telt momenteel 90 vrijwilligers en 75 gasten, maar kan nog zeker meer vrijwilligers gebruiken.

Ook Geerlof Kanis was blij verrast en zei echt niet te weten waarom hij bij deze bijeenkomst uitgenodigd was. Geerlof is al 12,5 jaar zeer actief voor en betrokken bij  de Jeu de Boules vereniging in Borne. Zo heeft hij er o.a. voor gezorgd dat de deelnemers bij slecht weer niet in de regen staan door een overkapping te realiseren. Hij maakte bij zijn dankwoord van de gelegenheid gebruik om nieuwe leden te werven. Door de banen zijn naam te geven sprak de vereniging vorig jaar al haar waardering uit voor zijn werk voor de club.

Jacobus Smit kent maar één lijfspreuk en dat is ‘Alles voor de buurtbus’. Hij coördineert, werft chauffeurs en valt in als chauffeur als dat nodig is. Jacobus: “De buurtbus is een deel van mijn leven geworden en het is ontzettend mooi werk. Alleen mijn vrouw weet hoeveel tijd er in gaat zitten.” Hij vertelt vol verve over het vervoer van Oekraïnse vluchtelingen van het AZC naar Borne, al ruim 22000 ritten. Hij was blij met de getoonde waardering maar bedankte alle vrijwilligers van de buurtbus. “Het is een echte vriendengroep geworden,” aldus Jacobus.

Ria Klein Koerkamp kreeg dit jaar de ‘groene’ vrijwilligersprijs voor haar werk voor een groener Borne. Ze heeft een enorme passie voor de natuur én voor de Zwanenhof. Ze verzorgt daar met veel liefde de groene en de groentetuin. Ze was kort in haar dankwoord: “Ik voel me dankbaar dat ik nog mag doen wat ik graag doe.”

Afbeelding
Strijd om QuizTijd wisselbokaal! 10 uur geleden
Afbeelding
Terugblik op sport in Borne 12 uur geleden
Afbeelding
Rode Kruis en humanitair oorlogsrecht 13 uur geleden
Els is een goede match met Toos. Ze geeft precies de ondersteuning die nodig is.
'Ik krijg zin om iets aan te pakken!' 13 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: aaltjes en schimmels 13 uur geleden
De toppers van deze week 'Poor Things' en 'Dune (Part One)' zijn lang genoeg voor een grote popcorn.
In de bioscoop 13 uur geleden
'Jysk op Woonboulevard Almelo voegt een vleugje warmte aan je eetkamer'
Jysk voegt een vleugje warmte toe 13 uur geleden
Afbeelding
Column Irene Pigge: Jarig! 14 uur geleden