Afbeelding

Samen Kerken: Paters met idealen

Algemeen

En leven zoals Jezus het heeft bedoeld.

In oktober overleed pater Alfons Huisken in Kameroen, na 55 jaar de lokale bevolking gediend te hebben. Dienstbaar zijn aan de minsten die alle hulp kunnen gebruiken om te overleven. Tubantia weidde op 29 oktober een volle pagina In Herinnering aan zijn overlijden.

Het deed me terugdenken aan de tijd, eind jaren zeventig, begin jaren tachtig toen we woonden en werkten in Lobito-Angola. Een blanke Nederlandse priester, padre Antonio, in een stampvolle kerk met meer dan 1000 donkere mensen. Altijd klaar staan voor zijn parochianen. Ondanks al het gevaar toch de binnenlanden in gaan om daar mensen te genezen en eten te halen voor de mensen in de stad. Hoewel hij beschermd werd door alle strijdende partijen in Angola ging het toch een keer fout en werd zijn vrachtwagen beschoten. Hij raakte dusdanig gewond aan zijn been dat hij naar Nederland terug moest voor amputatie. Maar hij was nog maar amper genezen of hij was al weer terug in Lobito, tussen zijn mensen, waar hij jaren later (we waren toen al lang weer vertrokken) ook is overleden en is begraven.

Wij hadden van hen moeten leren en niet omgekeerd

Wat minder lang geleden zag ik een uitzending over het klooster Sparrendaal waar de paters van Scheut aan het eind van hun leven daar toch weg moesten omdat ….

Aangrijpend verhaal over missionarissen. Super gemotiveerde mensen die een groot deel van hun leven hebben ingezet voor de medemens in Afrika, voornamelijk Congo. Sommigen 40 a 50 jaar lang.

Twijfels aan het eind van hun leven of ze wel de juiste dingen hadden gedaan: ‘Wij hadden van hen moeten leren en niet omgekeerd. We hebben hen veel verkeerde dingen gebracht’, zei hij in het Vlaams.

Een van de paters had alles wat hij bezat in 3 koffers, totaal 75 kgs, de (simpele) meubels waren niet van hem, maar van de congregatie. Maar hij was, net als zijn collega broeders, gelukkig en had niets meer nodig.

En nog korter geleden, pater jezuïet Frans van der Vlugt, die ondanks de dreigende situatie in Syrie bleef. Helaas op 7 april 2014 vermoord.

Wat een mannen én vrouwen! Onbaatzuchtig hebben zij zich ingezet voor hun medemens en op die manier het Evangelie laten spreken zoals Jezus het bedoeld heeft.

Ik weet het, er zijn ook genoeg verkeerde dingen gebeurd, zaken die niet door de beugel konden/kunnen.

Maar ook het goede mogen we niet vergeten te noemen.

Gustaaf Boerjan

voorzitter Raad van Kerken Borne, Hertme en Zenderen

Komende activiteiten van de Raad van Kerken in de Oude Kerk:

Zondag 17 december om 19.00 uur een tweede Vredesbijeenkomst

Donderdag 28 december om 19.00 uur Kerstzang Born to Pop

Samen kerken!

Afbeelding
Strijd om QuizTijd wisselbokaal! 11 uur geleden
Afbeelding
Terugblik op sport in Borne 12 uur geleden
Afbeelding
Rode Kruis en humanitair oorlogsrecht 13 uur geleden
Els is een goede match met Toos. Ze geeft precies de ondersteuning die nodig is.
'Ik krijg zin om iets aan te pakken!' 13 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: aaltjes en schimmels 13 uur geleden
De toppers van deze week 'Poor Things' en 'Dune (Part One)' zijn lang genoeg voor een grote popcorn.
In de bioscoop 13 uur geleden
'Jysk op Woonboulevard Almelo voegt een vleugje warmte aan je eetkamer'
Jysk voegt een vleugje warmte toe 13 uur geleden
Afbeelding
Column Irene Pigge: Jarig! 14 uur geleden