<p>Rookmelders zijn goedkoop in aanschaf, makkelijk te installeren en kunnen uw leven redden bij een woningbrand. Denk ook na over plaatsing van een CO2-melder.</p>

Rookmelders zijn goedkoop in aanschaf, makkelijk te installeren en kunnen uw leven redden bij een woningbrand. Denk ook na over plaatsing van een CO2-melder.

Woont u al brandveilig?

BORNE - Een woningbrand; het is een van de engste dingen die je kan overkomen. Jaarlijks zijn er naar schatting zo’n 100.000 woningbranden, waarvan statistisch 47 met dodelijke afloop. Gelukkig kunnen we zelf veel doen om ons huis brandveiliger te maken. Ook woningcorporatie Welbions is hier actief mee bezig.

Bij 6 op de 10 fatale woningbranden was geen rookmelder aanwezig, zo bleek uit onderzoek. Rookmelders zijn essentieel en redden absoluut levens. Bij woningbranden telt iedere seconde; een huis kan in amper drie minuten tijd volledig in brand staan. Rookmelders geven u een ruimere waarschuwingstijd waardoor u veilig uit het pand kunt komen. Wanneer u slaapt, ruikt u niets - dus ook niet een brandlucht. Een beangstigende gedachte dat je dus om het leven kunt komen door brand zonder het zelf door te hebben...

Rookmelder voor huurders
De onderhoudsdienst van woningcorporatie Welbions is deze maand maand begonnen met het plaatsen van rookmelders in de woningen. Deze komen dan beneden in de hal en boven op de overloop. Welbions plaatste in sommige woningen in het verleden al rookmelders, bijvoorbeeld tijdens onderhoud of bij een verhuizing. In sommige gevallen zullen deze oude rookmelders vervangen worden door nieuwere exemplaren. Huurders worden door Welbions niet vooraf geïnformeerd; mocht de monteur ongelegen komen of u bent niet thuis, dan komt men later nog een keer of u ontvangt een kaartje voor het maken van een afspraak. Om het huurders helemáál makkelijk te maken verzorgd Welbions ook het onderhoud aan de rookmelders, dus ook het vervangen van de batterijen.

Verplichting
Door alle woningen nu te voorzien van rookmelders anticipeert Welbions ook op de nieuwe verplichting die op 1 juli 2022 van kracht zal worden. Vanaf dan zijn rookmelders namelijk wettelijk verplicht voor alle woningen. Voor nieuwbouwhuizen bestaat deze verplichting al langer, maar straks dus ook voor woningen voorzien.

Zelf plaatsen
Als woningeigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor aanschaf en plaatsing van een rookmelder. U kunt dan het beste gelijk ook een koolmonoxidemelder plaatsen; deze waarschuwt voor een te hoge concentratie koolmonoxide. Dit is bekend als een sluipmoordenaar; jaarlijks komen zo’n 10 tot 15 mensen hierdoor om het leven. Zorg ook dat u een vluchtplan maakt met een veilige vluchtroute bij brand.

Meer berichten