Inbrekers kiezen de afgelopen tijd vaker voor vrijstaande woningen en komen binnen via donkere plekken aan de zij- en achterkant.
Inbrekers kiezen de afgelopen tijd vaker voor vrijstaande woningen en komen binnen via donkere plekken aan de zij- en achterkant.

Politie waarschuwt voor toename van woninginbraken in Borne

Algemeen

BORNE - De politie in Borne waarschuwt voor een toename van woninginbraken de afgelopen tijd. Met name vrijstaande woningen in de regio zijn momenteel doelwit.

Via Facebook gaf de politie wat inzichten. De afgelopen drie weken zien zij een ‘sterke toename’ van inbraken. Meestal zijn de daders in de nachtelijke uren actief. Opvallend is dat zij volgens de politie niet bang zijn om schade aan te richten wat veel lawaai opleverde. De keuze voor vrijstaande woningen - die wellicht wat verder af liggen van andere panden - ligt dan voor handen.

De politie vraagt mensen om zelf ook wat maatregelen te nemen om inbraken te ontmoedigen. Naast het gebruik van goed hang- en sluitwerk en het altijd afsluiten van het pand is het verstandig om wat licht rond de woning te hebben. Hiermee voorkomt men dat een inbreker een lekker donker plekje heeft om te werken waar deze minder opvalt. Volgens de politie zijn met name zij- en achterkanten gewilde plekken om uit het zicht in een woning te komen. Bewegingsmelders met schrikverlichting kunnen inbrekers enigszins ontmoedigen.

Naast de waakzaamheid van de politie zelf speelt ook de waakzaamheid van de buurtgenoten een rol bij het terugdringen van de kans op een inbraak. Een waakzame buurt is namelijk onaantrekkelijker voor inbrekers omdat de pakkans omhoog gaat. De politie adviseert daarom ook om lid te worden van lokale WhatsApp-groepen waarbij mensen elkaar waarschuwen bij onraad. Wanneer u een verdachte situatie signaleert in de buurt kunt u ook altijd 112 bellen.

Als gevolg van de pandemie waren er afgelopen jaar juist minder woninginbraken dan voorheen. Mensen waren immers veel meer thuis. Hierdoor verlegden de inbrekers hun werkterrein naar andere objecten zoals garageboxen en schuren. De afgelopen tijd werden in de regio wel meer woninginbraken geconstateerd, vermoedelijk dus een soort van inhaalslag.

Pen
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 5 uur geleden
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 7 uur geleden
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10
Afbeelding
Samen Kerken: Ga uit o mens zoek uw vreugd 23 apr, 13:13
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: halve woorden 23 apr, 12:57
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: Borne was weer op z'n best! 23 apr, 11:55