Foto:

De nieuwe Boorn en Boerschop is een uniek bewaarexemplaar

BORNE - Deze week werd de nieuwe uitgave van het blad ‘Boorn en Boerschop’ van de Bornse Heemkundevereniging gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Henk ten Thije door Bertie Velthuis en eindredacteur Hans Nijhof. De overhandiging vond, niet geheel toevallig, plaats bij het Spanjaardhuis aan de Grotestraat, want deze uitgave is gemaakt in het kader van het Textielfestival en gaat dus over de textiel in de breedste zin van het woord in Borne.

Henk ten Thije was samen met Jaap Grootenboer geruime tijd adviseur van de eindredactie van Boorn & Boerschop. Bovendien heeft hij jarenlang gewerkt bij de textielfabriek Spanjaard, waar hij onder meer redacteur was van SpinSpan, het orgaan van de firma Spanjaard. In deze unieke uitgave van het magazine van de Heemkunde zijn onder meer artikelen te lezen over de textielfabrieken Spanjaard en Van Heek. Er staan interviews in met oud werknemers en een artikel over een connectie van Spanjaard met Engeland. Alle artikelen zijn gelardeerd met unieke foto’s in full colour.

Behalve de presentatie van het magazine kon ook de aankondiging van de tweede serie fotopanelen gedaan worden. Deze worden binnenkort wederom in de etalages van centrumondernemers geplaatst. Dit keer is de expositie, die vervaardigd is door Leo Congert, gewijd aan de fabriek Spanjaard, de villa’s van de directeuren, de sluiting en sloop van de hallen en de nieuwbouwwijk. Uiteraard weer zeer de moeite te waard om te bekijken. De Heemkundevereniging wordt door menigeen geassocieerd met ouderen. Niets is echter minder waard. Ook voor jongere belangstellenden is het zeer de moeite waard om zich eens in te verdiepen in de geschiedenis van Borne en één van de lezingen te bezoeken. Binnenkort staat tevens Open Monumentendag op het programma, een unieke kans om monumenten eens van binnen te bekijken.

De speciale uitgave Textiel van Boorn en Boerschop is te verkrijgen bij Bruna voor de prijs van slechts vier euro.

Meer berichten