Foto:

Fietsen en rennen langs monumenten

BORNE - De Heemkundevereniging probeert elk jaar weer iets nieuws aan Open Monumentendag toe te voegen. Steeds met het doel om zoveel mogelijk verschillende leeftijdscategorieën te bereiken. Er is al een monumentenrun langs diverse markante gebouwen in het buitengebied, veel monumenten zijn te bezichtigen en in sommige staan verrassingsdozen opgesteld met opdrachten en informatie voor de kinderen. 

En nu is aan dit programma een fietstocht toegevoegd. Deze tocht gaat met begeleiding van een gids langs diverse monumenten in Oud Borne en voor een deel buiten de bebouwde kom. De route is in totaal zo’n 12 km lang. Bewoners van de monumenten zijn gevraagd om iets te vertellen over hun huis. Henk Passies, heeft de route uitgezet. ‘’De fietstocht is dezelfde als de looproute, de groepen gaan op verschillende tijdstippen van start vanaf het Bussemakerhuis aan de Ennekerdijk en komen na afloop allemaal op deze locatie weer terug.’’ De tocht is niet bedoeld als wedstrijd, van de lopers wordt echter wel een bepaalde conditie verwacht. De fietstocht is makkelijker te doen. Deelname aan de run en fietstocht kost 10 euro. Hierbij zit inbegrepen een kopje koffie/thee met iets lekkers erbij, een attentie na afloop en een consumptie onderweg. De tocht voert langs monumenten en oude boererven in het buitengebied, waaronder het spookhuis in Hertme, erve Bartelink, Weleveld met het Jachthuis, Hedevelds bio ei en erve Daggel; Melktap van Huiskes en ‘t Hilbert van de familie Bonthuis. 

Er wordt in kleine groepjes gelopen en gefietst. Elke groep heeft begeleiding. De deelnemers vertrekken vanaf 10uur bij het Bussemakerhuis, zodat bij de monumenten geen grote groepen kunnen ontstaan. Bij de monumenten wordt gestopt voor uitleg door de bewoner zelf of door een gids. ‘’We hebben geprobeerd alles zo coronaproef te organiseren’’, vervolgt Passies. ‘’We gaan ervan uit dat alle deelnemers gevaccineerd zijn, maar daarnaast blijven we voorzichtig!’’ Rustpunt is het Spookhoes. Hier krijgen alle deelnemers een consumptie. Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er ‘s middags verrassingsdozen te vinden in enkele monumenten. Aan de hand van vragen en opdrachten, puzzels of een rebus maken ze kennis met het monument en leren ze het gebouw beter kennen. ‘’Op deze manier proberen we kinderen enthousiast te maken voor geschiedenis en het waardevolle van monumenten. Het gaat hierbij vooral om de verhalen achter de monumenten’’, licht Annemarie Haak van de Heemkundevereniging toe. ‘’Dit jaar staan de dozen in restaurant Dorset, het Bussemakerhuis en de Synagoge. Verder zijn geopend: De Oude Kerk, de Doopsgezinde kerk, de St. Stephanuskerk, het Watermachientje en de klopjeswoningen. Bij deze gebouwen staat een gids om uitleg te geven. Verder zijn alle monumenten te herkennen aan de witte vlag van Open Monumentendag. De gebouwen zijn open van 12u tot 16uur. Aanmelden voor de run of de fietstocht: info@fitmetpassie.nl

Annemarie Haak

Meer berichten