Samen Sportief in Beweging is een brede interventie die een gezonde leefstijl voor iedereen haalbaar moet maken.
Samen Sportief in Beweging is een brede interventie die een gezonde leefstijl voor iedereen haalbaar moet maken.

Samen Sportief in Beweging promoot een actieve leefstijl

Algemeen

BORNE - Een gezond en aangenaam leven waar we vitaal ouder worden; dat is een wens voor ons allemaal. Maar het is ook zeker niet vanzelfsprekend. In beweging komen en vooral ook blijven is voor veel mensen lastig. Zeker ook wanneer je van een relatief inactieve leefstijl komt. Om hier verandering in te brengen is Samen Sportief in Beweging opgezet; een uitgebreid traject met passende begeleiding.

De Twentse Gezondheidsverkenning van de GGD Twente geeft duidelijk aan dat er verbetering mogelijk is qua de hoeveelheid beweging die de gemiddelde inwoner heeft. Zo haalt 60 procent van 19- tot en met 64-jarigen de beweegrichtlijn en 52 procent van de ouderen. Dit heeft ook een impact op andere gebieden. Zo kampt 51 procent van de volwassen tussen 19 en 64 jaar met overgewicht. We eten wat meer groente dan gemiddeld, wat minder fruit dan gemiddeld en ook het drankgebruik ligt wat hoger. Oftewel, er zijn wat knoppen om aan te draaien qua gezondheidsverbetering.

Samen Sportief in Beweging is wat men in vaktermen een ‘gecombineerde leefstijl interventie’ noemt; hierbij gaan deelnemers gezonder eten, meer bewegen én bewustere keuzes maken. Samen met een leefstijlcoach werkt men aan een gezondere leefstijl in een gezellige groep in de eigen buurt. Daarnaast gaat men concreet meer bewegen. Na een kennismaking start een acht weken durende basiscursus met elke week 2 uur begeleiding bij bewegen. Gedurende deze cursus is er wekelijks 1 uur les over gezonde voeding. Verder volgt er daarna regelmatig een gesprek met de leefstijlcoach om de voortgang te bewaken. Het mooie van dit traject is dat het enige wat nodig is, motivatie is. Het traject Samen Sportief in Beweging is namelijk goedgekeurd door het RIVM, waarmee het volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat ook niet ten koste van het eigen risico. Uiteraard verwacht men wél dat deelnemers er serieus mee aan de slag gaan.

Vanwege deze opzet van het traject is het noodzakelijk om een verwijzing te krijgen van de huisarts of praktijkondersteuner. Voor meer informatie kunt u ook bellen naar 074-26 66 675 of email: info@fyhsiofitborne.nl

Afbeelding
Ivar Homma (links) en Bas oude Luttikhuis
Nieuw tijdperk voor Oude Luttikhuis 2 uur geleden
Afbeelding
Goed omgaan met leuke media 3 uur geleden
Verschillende lokalen waren keurig ingericht met de meest uiteenlopende artikelen.
De deur gaat nu echt op slot bij de Jan Ligthartschool gisteren
Afbeelding
Mooie tweede plaats voor het Bornse dam-team 27 mrt, 13:01
De groep genoot volop van de gezellige middag.
High tea voor de hulptroepen van Grethe 27 mrt, 11:39
Roeien is een gezellige, uitdagende sport. Kom ook eens langs voor een kennismaking op de open dag van Tubantia.
De Roeivereniging Tubantia gooit haar deuren weer open! 26 mrt, 15:37
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 26 mrt, 14:36
Afbeelding
Palmpasenoptocht: mooie traditie! 26 mrt, 13:55