Foto:

Klimaatconferentie

BORNE - Op zaterdag 14 augustus is in Zielona Góra in Polen de 5e Oecumenische Pelgrimage voor Klimaatrechtvaardigheid van start gegaan. Dertig klimaatpelgrims gaan via Polen, Duitsland, Nederland en Engeland op weg naar Glasgow in Schotland. De groep bestaat uit Poolse, Duitse, Zweedse en Nederlandse pelgrims. Met deze pelgrimstocht wordt gevraagd om aandacht te hebben voor klimaatverandering en onze rol daarin. Op 30 september komen de pelgrims in Nederland aan en via Borne, Goor, Colmschate, Apeldoorn, Amersfoort, Zeist en Amsterdam bereiken de pelgrims IJmuiden, waar ze op 11 oktober met de boot richting het Verenigd Koninkrijk vertrekken om daar de pelgrimstocht te vervolgen. 

Het doel van hun pelgrimage is om aandacht te vragen voor klimaatverandering en om mensen na te laten denken over vervoer en energieverbruik.

Als de klimaatpelgrimstocht volgens plan verloopt, komen de pelgrims op 29 oktober aan in het Schotse Glasgow. Twee dagen later begint de VN-Klimaatconferentie, waar ook paus Franciscus bij aanwezig zal zijn.

Elke dag lopen zo’n dertig pelgrims een route van ongeveer 25 kilometer. Ze lopen van stad naar stad. In elke stad worden de pelgrims opgevangen door de plaatselijke kerken. Zij zorgen voor onderdak en eten. Overal organiseren de kerken activiteiten, soms samen met de pelgrims. Er wordt gewerkt aan een ontvangstmoment op 30 september in Borne, een actiedag op 6 oktober in Amersfoort, een landelijke etappe op 10 oktober van Amsterdam naar Hoofddorp en een Klimaatbrief van kerken. 

Elke dag kunnen de mensen, die dat willen de pelgrims een hart onder de riem steken door een etappe mee te lopen. In dit geval dus de etappe van Borne naar Goor op 1 oktober. Het is een etappe van ± 20 kilometer. Ongeveer halverwege is er een lunchstop van ongeveer 1 uur bij melkveehouderij de Horst in Ambt Delden. Per dag kunnen er maximaal 60 personen met de pelgrims meelopen. Tot nu toe loopt het nog niet echt storm met de aanmeldingen. Ook al worden op diverse plekken initiatieven genomen om aan het klimaat aandacht te schenken. Laatst hoorde ik nog wel van een initiatiefnemer dat men er nog niet echt warm voor loopt. Dan denk ik dat kan toch niet waar zijn. Ik hoop vurig dat wij, inwoners van Borne, daar toch anders over denken en dit laten zien door mee te lopen met een volledige groep van 60 personen. Ik hoop vurig en natuurlijk ook de andere leden van de werkgroep dat dit gaat lukken. Het is symbolisch, maar toch. Aanmelden kan bij mij, zodat ik de aanmeldingen kan doorsluizen naar de landelijke organisatie. Na de aanmelding wordt er van de landelijke organisatie een ticket met een reserveringsnummer ontvangen. Ter bevestiging van uw aanmelding wordt deze u toegezonden.

En voor degenen, die niet mee kunnen lopen is er nog altijd de mogelijkheid om op een andere manier hieraan een steentje bij te dragen. Aanmelden kan ook bij mij zodat ik uw suggestie mee kan nemen in de werkgroep.

Huib de Wit

Raad van Kerken Borne, Hertme en Zenderen

Mailadres: htsldewit@ziggo.nl of info@raadvankerkenborne.nl

Samen Kerken

Meer berichten