Afbeelding

Veel te doen en te genieten tijdens Open Monumentendag

Algemeen

BORNE - ‘’Een theekoepel? Nooit geweten dat die hier stond!’’ Zelfs geboren en getogen Bornenaren keken op van het rijksmonumentje dat diep verscholen in het bos aan de rand van Borne ligt. En zo was er meer. De stokoude zwaluwnesten op Erve Bartelink, de gigantische restauratie van Erve Hilderink, de geschiedenis van Weleveld. In het Jachthuis werden de fietsers en lopers uitgenodigd om onder het genot van een kopje koffie met koekjes naar beelden uit het verleden te kijken. De loop- en fietsroute langs verschillende monumenten in binnen- en buitengebied duurde bijna drie uur, maar dat deerde de deelnemers niet. Het was genieten van het begin tot het eind, soms zelfs een feest van herkenning. Open monumentendag 2021 mag geslaagd genoemd worden. Het weekend begon met de klassendag op de vrijdag. Negen basisschoolgroepen konden genieten van rondleidingen, speurtochten en puzzelopdrachten in de Stephanuskerk, het Bussemakerhuis en de Oude Kerk met toren. Aan de hand van gidsen maakten de kinderen kennis met de monumenten. 

Zaterdagochtend opende met de loop- en fietstocht waarvoor zich zo’n vijftig deelnemers hadden aangemeld. Burgemeester Jan Pierik loste het startschot bij het Bussemakerhuis en zo gingen de groepen op weg. Gidsen gaven tekst en uitleg bij de monumenten die aangedaan waren. Zo kregen ze te horen over de bouw van de Mariakapel, die gebouwd is van sloopmaterialen uit de omgeving. 

Erve Hilderink werd bezocht waar men zich vergaapte aan de restauratie van de boerderij die vrijwel geheel door de eigenaar zelf is uitgevoerd. Arjan Bonthuis vertelde vol trots dat de melk van zijn koeien onder meer gebruikt werd voor eiwitshakes in ziekenhuizen. Dit om zwakke patiënten sneller te laten herstellen. Verder werd het Spookhoes bewonderd dat een nieuwe locatie heeft gekregen op het terrein van het Openluchttheater. Truus Schabbink liet de bezoekers haar enorme verzameling oude gereedschappen zien en dochter Rian toonde vol trots haar nieuwe boerderijwinkel.

Eenmaal terug in de Ennekerdijk lieten de deelnemers zich de koffie met krentenwegge goed smaken. 

‘s Middags waren de monumenten open voor bezoekers. In drie gebouwen stonden verrassingsdozen met vragen en opdrachten voor de kinderen. De monumenten werden druk bezocht. De gidsen hadden genoeg te vertellen. In de tuin van het Bussemakerhuis stond een belevingscabine, zodat kinderen konden ervaren hoe het was om in een textielfabriek te werken. Peter Welles stond voor de laatste keer bij het watermachientje. Na zes jaar heel intensief bezig te zijn geweest om dit monument te behouden, geeft hij nu de touwtjes uit handen. Een nieuw bestuur neemt zijn taak over, de werkelijke restauratie kan beginnen.

Afbeelding
Afbeelding
Prachtige donatie voor jeugdwerk damclub 16 uur geleden
Leerlingen van de groepen 7 en 8 van DE Optimist luisteren geboeid toe naar de les van adjudant en veteraan Frank Waanders.
Veteranen in de Bornse klassen 18 uur geleden
Anke Jonathans en Bertil Meyer met de poster van Borne op z'n Best.
Borne op z'n Best laat Borne bruisen 17 apr, 13:19
Bent u de leuke oma die zij zoeken?
Bijzondere oproep: Lieve en actieve oma gezocht! 17 apr, 12:15
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 17 apr, 10:17
Afbeelding
Derde duofiets voor Fietsmaatjes Borne 16 apr, 15:36
Nestor Jurrie Haak bewaakte de rust binnen het kampioensteam “Klos2”.
De Klos 2 Kampioen viert kampioenschap biljarten 16 apr, 14:11
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 16 apr, 13:25