Foto:

“Borne Bloeit als nooit tevoren”

BORNE - Een tuin vol wilde bloemen, bestaande of fantasie, dat stond Willemien Nijman voor ogen met haar project Borne Bloeit. Daarom deed ze een oproep aan iedereen om bloemen te maken van textiel, zo kleurrijk mogelijk.

‘’Deze inbreng overtreft onze verwachtingen!’’, verklaart Yvonne Denekamp bij opening van de expositie in het Koteshuis. In totaal hebben zestig deelnemers bloemen ingeleverd, sommige zelfs meerdere exemplaren. Dit resulteerde in een expositie van zo’n tachtig bloemen. Allemaal heel divers, niet alleen van kleur, maar ook van vorm en materiaalgebruik. Zo zijn er staande bloemen op steel, bloemen op een vaas, bloemen die hangen aan draden, bloemen op een stok en zelfs fantasiebloemen waarin niet alledaagse materialen zijn verwerkt. Yvonne is een van de kunstenaars die het project begeleid heeft. Samen met Willemien Nijman werd deze community art opgezet. Het doel was om een tuin vol bloeiende bloemen te realiseren. Allemaal gemaakt van materialen die nog thuis voorhanden was. Community Art heeft verbinding als neveneffect. Het samen aan een einddoel werken, samen een mooi resultaat neerzetten, een kunstwerk gemaakt door vele handen. ‘’Ik word daar blij van’’, verklaart de kunstenaar. Het project werd in het voorjaar gelanceerd in het kader van het textielfestival ofwel De Rode Draad zoals het in Borne heet. Daniella van der Stelt, die de expositie opende, is een van de initiatiefnemers van het Twents Textielfestival.

Het resultaat ligt nu in het Koetshuis en het is een lust voor het oog. ‘’Mensen hebben echt thuis gekeken naar spullen om opnieuw te gebruiken. We zien kant, schoenveters, pannensponsjes, restjes stof, stropdassen, metaaldraad. Er is zelfs een bloem die gemaakt is door een oma met haar kleinkind. Dat is toch geweldig!’’

De organisatie had een facebookpagina opgezet om mensen te enthousiasmeren. Ook was er een workshop opgezet. ‘’Ik denk dat corona in dit geval positief heeft gewerkt. Als je verplicht thuis moet zitten dan ga je iets bedenken waarmee je bezig kunt zijn. Door de facebookpagina werden er ideetjes uitgewisseld en werden de lezers steeds enthousiaster. Er werd zelfs een filmpje gepost van iemand die met een bloem bezig was. Zoiets brengt een ander weer op een idee. ’’

Alle bloemen zijn gefotografeerd en het is de bedoeling om tevens achtergrondinformatie te verkrijgen over het materiaalgebruik. Al deze gegevens worden verwerkt in een bloemlezing die in december klaar zal zijn. De expositie blijft voorlopig in het Koetshuis staan, maar verhuist na een aantal weken naar een leegstaande winkelunit in de Nijstad naast modezaak Cecil. In december komen alle bloemen weer terug. Op 21 december sluit de tentoonstelling. Op die dag wordt tevens de bloemlezing gepresenteerd.

Meer berichten