<p>Het gebouw is redelijk goed onderhouden en zou in principe snel in gebruik genomen kunnen worden</p>

Het gebouw is redelijk goed onderhouden en zou in principe snel in gebruik genomen kunnen worden

(Foto: )

Afghaanse vluchtelingen in AZC

Als de gemeenteraad dinsdagavond instemt, zullen er zo’n driehonderd Afghaanse vluchtelingen in Maria Mediatrix gehuisvest worden.

BORNE - Het College van Burgemeester en Wethouders heeft een persoonlijke brief ontvangen van staatssecretaris Broekers-Knol, waarin zij een dringend beroep doet om deze vluchtelingen op te nemen. Daarbij wordt gekeken naar het voormalige AZC dat nu leeg staat.

Het bericht sloeg in als een bom. Er was immers reeds een aantal keren gezegd dat er geen asielzoekers meer in het pand zouden komen. De inwoners van Azelo was dit immers beloofd. Zelfs meerdere keren en met de hand op het hart. Maar zeg nooit nooit zou je kunnen zeggen! Direct na het bekend worden van dit nieuws werd er contact opgenomen met de bewoners. Die waren inderdaad niet enthousiast.

Het college is echter van mening dat het hier gaat om een specifiek geval. ‘’We hebben allemaal de berichtgeving gevolgd. We hebben gezien hoe de Taliban te werk ging en we hebben gezien dat mensen die voor Nederland gewerkt hebben, moeten vrezen voor hun leven,’’ aldus wethouder Martin Velten. ‘’Wij hebben deze voorziening nog staan, dus noodopvang moet mogelijk zijn.’’ Het gaat om een termijn van maximaal een jaar.

25 jaar asielzoekers
Het college heeft daarentegen het volste begrip voor de omwonenden, maar is tevens van mening dat je niet weg moet lopen voor verantwoordelijkheden. ‘’We zijn een sociaal volk, dus moeten we helpen! De nood is hoog,’’ aldus Michel Kotteman. Hij memoreerde nog eens aan de afgelopen periode. Ruim 25 jaar lang zijn er asielzoekers geweest in het gebouw. De omgeving en ook de gemeente heeft het goed gedaan. Vele bewoners hebben een huis gevonden en bouwen een nieuwe toekomst op. ‘’Nu ligt er weer een vraag, een dringende vraag! Gaan we hier niet in mee dan lopen we het risico dat het gebouw wordt gevorderd en dan zijn we de regie kwijt! En neemt COA het over Als we het zelf in de hand houden blijven de eigenaar.’’ Het college is echter van mening dat ook de raad mee moet beslissen. In het Politiek Beraad van dinsdag is tevens gelegenheid tot inspreken. Daarna wordt een beslissing genomen.

Tijdelijke opvang
Zoals gemeld gaat het om 300 Afghanen, vluchtelingen en gezinnen. Het gebouw is redelijk goed onderhouden en zou in principe snel in gebruik genomen kunnen worden. Het college denkt reeds per 1 december. Dan kunnen de mensen die nu in drie kazernes en in een tentenkamp bij Heumensoord zijn ondergebracht, over gebracht worden. Burgemeester Jan Pierik benadrukt nog eens dat het hier gaat om een tijdelijke opvang. ‘’Er wordt een hard contract opgesteld. In december 2022 moet het pand weer opgeleverd worden.”

Meer berichten