Foto:

Afscheid Jos van der Wal van Dijkhuis

Met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd heeft Jos van der Wal afgelopen vrijdag afscheid genomen als regiomanager van ‘t Dijkhuis. Mede door de Covid kon er geen grote receptie worden gegeven, maar dat vind hij helemaal niet erg. “Ik ben een schakeltje in het geheel, het is onze visie in de organisatie, bescheidenheid past hier wel in”. 

BORNE - Er was echter wel een groot ‘bedankt’ spandoek gemaakt door medewerkers en de Vrienden van het Dijkhuis hadden een ‘Jos van der Wal plein’ gedoopt. “Het was een mooie dag. Ik heb met verschillende medewerkers en cliënten kunnen praten, erg leuk”. 

Jos was werkzaam in het Dijkhuis van 2003 t/m 2010 en dus nauw betrokken bij de bouw van het Dijkhuis. Van 2010 tot 2015 heeft hij gewerkt voor de Regio Twenterand om met name de nieuwbouw van de verpleeghuizen in Westerhaar en Geesteren te realiseren. In 2015 kwam hij weer terug naar het Dijkhuis. Jos van der Wal heeft een economische achtergrond maar was altijd al werkzaam in de zorg. In de verstandelijk gehandicaptenzorg, de psychiatrie en de kinderbescherming. Hij werd gevraagd te solliciteren bij het Dijkhuis om met name de nieuwbouw te begeleiden. Hij heeft eerst nog een jaar gewerkt in het oude Dijkhuis en toen volgde de verhuizing naar het Intermedium in Hengelo. Dat was een hele onderneming. Jos van der Wal: “Vooral voor de bewoners die nog in het oude Dijkhuis woonden was het een hele verandering. Toen die na twee jaar Hengelo terug gingen naar Borne werd het wonen en de zorg gescheiden. Dat hield in dat ze eigen appartementen kregen, eigen huur moesten betalen en ze kregen dan zorg van ons. Dat was voor deze mensen die 24 uur per dag zorg gewend waren wel erg moeilijk”. 

De bewoners gingen van een heel klein kamertje naar een appartement van 80 m2. Je moet het wel zelf allemaal inrichten. Door samen met de gemeente, Woonbeheer en het Zorgkantoor de schouders er onder te zetten werden de kamers toen ingericht met vloerbedekking, nieuwe gordijnen, etc. zodat de mensen er wel goed konden wonen. En daarnaast zijn er 110 mensen in het verpleeghuis gekomen.

Men vind dat hij de hele verhuizing etc. erg zorgvuldig en netjes begeleid heeft en altijd de tijd nam, zelfs als iets drie keer uitgelegd moest worden. Jos: “Ik doe dat natuurlijk niet alleen, maar je moet wel geduld hebben, je moet de mensen wel even de tijd geven om er aan te wennen. Naarmate je ouder wordt is dat wel wat lastiger en dat moet je goed begeleiden”. De coronatijd was een zware tijd voor de cliënten. Jos:” In die periode heb je veel eenzaamheid. Als je geen bezoek meer mag ontvangen of je er niet uit mag dan is dat een heel lastige tijd voor de bewoners. Voor ouderen wordt de wereld dan wel erg klein”. “Het is goed dat mensen zo lang mogelijk op zichzelf blijven wonen. Er kan echter een tijd komen dat het niet meer gaat, en dan wordt het lastig. Dan is het goed dat er instellingen zijn als de onze”, zegt Jos.

Meer berichten