Foto:

Samen Kerken: Bla, bla, bla…

Klimaatactiviste Greta Thunberg vatte de eerste week van de Klimaattop in Glasgow treffend samen: ‘bla, bla, bla…’

Ja er wordt veel gepraat, onderhandeld, gedebatteerd, toegezegd en zelfs beloofd. Maar voor de vele jonge mensen, en ook voor veel volwassenen en ouderen die in Glasgow en overal elders in de wereld demonstreren of op andere manieren van zich laten horen is het allemaal niet genoeg. ‘Belofte maakt schuld’ is een bekende uitdrukking. Als je iets belooft moet je die belofte ook nakomen, anders is het snel gedaan met je geloofwaardigheid. Mensen willen graag geloven dat hun politieke leiders de beloften die ze doen nakomen, maar van de beloften die op de klimaattop in Parijs zijn gedaan zijn er nog niet veel nagekomen. Dat schaadt het vertrouwen van de mensen in politici. Het is makkelijk beloftes te doen als de camera’s draaien. Maar als de camera’s zijn vertrokken, de demonstranten naar huis zijn en het politieke gedoe van alledag weer terug is in de hoofdsteden van de wereld, is het nog maar de vraag of al die mooie beloftes zullen worden omgezet in acties en maatregelen tegen verdere opwarming van de aarde.

Hoe kan ík mij inzetten voor de leefbaarheid van onze aarde?

De belangen zijn te groot, politici zijn te bezorgd om hun herverkiezing, veel burgers in de rijke landen te bang om iets van die rijkdom af te moeten staan. Toch denk ik dat het juist aan ons burgers is om het verschil te gaan maken. Dat betekent wel dat we met z’n allen een denkomslag moeten gaan maken. Een denkomslag van ‘ik heb toch recht op …’ naar ‘hoe kan ík mij inzetten voor de leefbaarheid van onze aarde?’ Een denkomslag van ‘willen hebben’ naar ‘mens en medemens willen zijn’. Dat gaat veel verder dan het aanschaffen van zonnepanelen en een elektrische auto. Het gaat hier veel meer over de vragen als: hoe sta jij in het leven; hoe zie jij jouw mens zijn? Maar ook: hoe solidair ben je met mensen die in die delen van de wereld wonen waar de klimaatcrisis al veel meer impact heeft dan bij ons? Wat betekent het voor jou als gelovige dat je verantwoordelijkheid hebt voor de aarde? En wat betekent die verantwoordelijkheid voor de aarde voor jou als niet- of andersgelovige of als humanist?

We kunnen niet meer onder deze vragen uitkomen. Ze worden als het ware door de aarde zélf aan ieder van ons gesteld. De techniek kan veel, maar de aarde zal niet door de techniek worden gered, óók niet door bla, bla, bla, maar door mensen zoals jij en ik met zorg en aandacht voor die kleine draaiende bol in dat immens grote heelal met alles wat daarop leeft.

ds. Carla J.M. Borgers

Doopsgezinde gemeenten in Twente

Samen kerken

Meer berichten