Foto:

Eigen blaaskapel Toet’nbloazers

De klanken van Sweet Caroline dringen door tot ver buiten de hal. De zestien enthousiaste muzikanten van ‘’Mangs löpt aans’’ laten zich deze avond horen. Ruim twee jaar zijn ze al aan het oefenen, de meeste hadden nog nooit een instrument gespeeld, sterker nog, konden geen noot lezen! 

BORNE - Herman Ellenbroek kon altijd jaloers worden wanneer er op het voetbalveld een blaaskapel verscheen. ‘’Bij ons thuis werd er alleen gevoetbald, maar ik krijg steevast de kriebels als ik die muziek hoor.’’ Blaasmuziek is immers gezellige muziek en menige carnavalsvereniging heeft een dweilorkest binnen haar gelederen. Met het jubileum in het vooruitzicht besloot Ellenbroek de stoute schoenen aan te trekken en eens een balletje op te gooien. Het bestuur stond in eerste instantie niet direct te trappelen, er was immers reeds eerder een poging gedaan en dat was niet bepaald een succes geworden. Maar Herman wist toch een aantal enthousiastelingen om zich heen te verzamelen, waaronder zijn dochter. Er werden instrumenten aangeschaft, lessen genomen en vervolgens ging het gezelschap op zoek naar een dirigent. 

‘’Tijdens corona konden we niet samen oefenen, dus moest ieder voor zich thuis de nummers instuderen, maar toen het wel mogelijk was, konden we samen spelen. Dat is nu eenmaal veel leuker!’’ Het enthousiasme spat eraf!

Inmiddels kan de groep zes liedjes spelen. Van überall auf der Welt, Sweet Caroline tot De Postkoets, Herzilein en het bekende Over and Out! ‘’We zijn bezig met het instuderen van Zwemmen in Baccardi Lemon en er wordt druk gewerkt aan een speciaal jubileumlied! De groep wordt bijgestaan door vijf leden die al langer spelen. Eigenlijk wel goed want zij slepen de rest mee, het werkt heel erg goed!’’ Op de voorste rij staat Henk de Graaf en naast hem Thijs de Vos, twee drummers. ‘’De oudste en de jongste muzikant grapt Henk en dat klopt. Ze schelen elkaar bijna zestig jaar. Met zijn veertien lentes is Thijs de jongste. Samen met Moeder Sytske en vader Hans maakt hij deel uit van het orkest. En hij heeft nog een belangrijke functie ook, want hij geeft het ritme aan met zijn trom.

Frits Pol dirigeert het stel en ook hij heeft er plezier aan. ‘’Ik ben helemaal geen carnavals mens, maar hier beleef ik zoveel plezier aan! Ze zijn allemaal heel gemotiveerd en dat is te merken!’’ Frits speelt zelf saxofoon en klarinet en heeft al in diverse orkesten gespeeld, zowel in binnen- als buitenland. Hij is nu zo’n driekwart jaar bezig met de groep. ‘’We zijn begonnen met eenvoudige melodietjes bedoeld voor een jeugdorkest, maar de groep leert snel!’’ Het was de bedoeling om tijdens het opkomstweekend het nieuwe prinsenpaar en ook het publiek te verrassen met een presentatie. Mooi paarse jassen zijn al gemaakt voorzien van een opdruk met de naam in het knalgeel. Maar helaas de coronamaatregelen gooien weer eens roet in het eten. De festiviteiten zijn afgelast. De presentatie moet nog even wachten, maar ach dat is geen probleem. Kan het repertoire nog iets uitgebreid worden!

Meer berichten