Met het Energiefonds kunnen duurzame investeringen gedaan worden door bedrijven, scholen en andere organisaties.
Met het Energiefonds kunnen duurzame investeringen gedaan worden door bedrijven, scholen en andere organisaties.

Gemeente Borne krijgt nieuw Energiefonds voor duurzaamheid

Algemeen

Gemeente Borne gaat duurzame leningen verstrekken aan ondernemingen, verenigingen, stichtingen en andere zakelijke instellingen. Dinsdagavond heeft de gemeenteraad positief gereageerd op het instellen van een Energiefonds. 

BORNE - “Op deze manier willen we onze gemeenschap helpen om energie te besparen en duurzame energie op te wekken”, aldus wethouder Michel Kotteman. Begin februari 2022 organiseert de gemeente een digitale informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. 

Duurzame leningen vanaf € 5.000,-
Het Energiefonds verstrekt duurzame leningen met een looptijd van 5, 10 of 15 jaar aan kleine bedrijven, (sport) verenigingen, scholen of energiecoöperaties. De minimale lening bedraagt € 5.000, de maximale lening bedraagt € 50.000. Het fonds is nooit de enige financier van een project: voor leningen van € 5.000 tot € 25.000 wordt maximaal 75% bijgedragen. En voor leningen van € 25.000 tot € 50.000 wordt maximaal 50% bijgedragen. Voor coöperaties die grootschalig duurzame energie willen opwekken (op grote daken of op veld) kan het college besluiten de maximale bijdrage van 75% ook te laten gelden voor leningen tot € 50.000. Het Energiefonds zal in eerste instantie een looptijd hebben tot 31 december 2022.

Er zijn al aantrekkelijke financieringen voor projecten vanaf € 50.000,-. Met het Energiefonds wil de gemeente Borne inspringen op de financieringsbehoefte voor kleinere projecten. Voor projecten die gericht zijn op de vervanging van asbestdaken door zonnedaken en/of aangevraagd worden door maatschappelijke organisaties geldt een extra stimulans door middel van een rentekorting.

Meer zon op grote daken 
Met het inzetten van het Energiefonds hoopt de gemeente dat er meer zonnepanelen op grote daken en energiebesparende maatregelen gerealiseerd worden. Wethouder Kotteman: “Door voorrang te geven aan deze vorm van duurzame opwek van energie zetten we koers richting de bijdrage van Borne aan de regionale opwekcapaciteit in 2030.”

Informatiebijeenkomst: begin februari 2022
Om ondernemingen, verenigingen, stichtingen en andere zakelijke instellingen goed te informeren en op de hoogte van de mogelijkheden te brengen, houdt de gemeente begin februari 2022 een digitale informatiebijeenkomst. Via o.a. www.energievanborne.nl wordt de datum en tijd van de bijeenkomst bekendgemaakt.

Afbeelding
Living Statues voor Sri Lanka gisteren
Afbeelding
Vrijwilligers gezocht voor Mooi Weer Festival gisteren
Afbeelding
Prachtige donatie voor jeugdwerk damclub 18 apr, 14:21
Leerlingen van de groepen 7 en 8 van DE Optimist luisteren geboeid toe naar de les van adjudant en veteraan Frank Waanders.
Veteranen in de Bornse klassen 18 apr, 12:20
Anke Jonathans en Bertil Meyer met de poster van Borne op z'n Best.
Borne op z'n Best laat Borne bruisen 17 apr, 13:19
Bent u de leuke oma die zij zoeken?
Bijzondere oproep: Lieve en actieve oma gezocht! 17 apr, 12:15
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 17 apr, 10:17
Afbeelding
Derde duofiets voor Fietsmaatjes Borne 16 apr, 15:36