Brandweercommandant Stephan Wevers: 'de inzet het afgelopen jaar was gemiddeld.'
Brandweercommandant Stephan Wevers: 'de inzet het afgelopen jaar was gemiddeld.' Foto: Robbert Brink

Iets rustiger jaar voor brandweerkorps in Borne

Algemeen

De Brandweer Twente is afgelopen jaar iets minder vaak in actie gekomen dan het jaar ervoor. In 2021 moest men 3.922 keer uitrukken tegenover 4.113 keer in 2020. De brandweer ziet dat hun inzet steeds meer aan het verschuiven is van brandbestrijding naar meer algemene hulpverlening.

BORNE - De brandweer ziet onder meer dat zij meer moeten ondersteunen bij storm- en wateroverlast en bij het aantal meldingen voor assistentie van de ambulancedienst. Over het algemeen spreekt de brandweer van een gemiddeld jaar. “We zien een positieve ontwikkeling in het aantal branden. Voor het derde opeenvolgende jaar zien we een lichte daling, maar het zijn er toch bijna vier per dag.”, aldus brandweercommandant Stephan Wevers. “Branden hebben ontzettend veel impact. Dat zag je bijvoorbeeld bij de brand in Delden waarbij twee bewoners van een appartementencomplex om het leven kwamen. We moeten ons dus onverminderd blijven inzetten om het aantal branden omlaag te krijgen.” Eén van de beste middelen in deze strijd is de rookmelder. Vanaf 1 juli is een nieuwe wettelijke verplichting van kracht om op iedere verdieping van elke woning een rookmelder op te hangen.  

De brandweer kwam 358 keer in actie bij verkeersongevallen en maar liefst 931 keer bij dienstverleningsincidenten. Dat zijn ruim 100 inzetten meer dan in 2020 toen er ook al sprake was van een stijging. Bij deze incidenten gaat het om mensen bevrijden uit vastgelopen liften, maar ook het redden van dieren. Ongeveer een derde tot de helft van deze dienstverleningsincidenten is de assistentieverlening aan de ambulancedienst. Zo moesten bijvoorbeeld coronapatiënten met behulp van een redvoertuig uit woningen gehaald worden. “We zien dat we als brandweer steeds meer ingezet worden als allround hulpverlener. Het aantal branden daalt, maar we krijgen vaker te maken met andere type incidenten waarvoor onze expertise en inzet noodzakelijk is. Denk dan aan de gevolgen van extreem weer, maar dus ook de coronapandemie”, zegt Stephan Wevers.

De brandweer splitste ook de cijfers uit per gemeente. In Borne had men over het algemeen een iets rustiger jaar, hoewel er ook tegenvallers waren. Het aantal uitrukken voor branden nam af van 36 naar 17 en de uitrukken voor storm- en wateroverlast daalden van 30 naar 16. Het aantal meldingen voor dienstverlening (liftopsluitingen, dieren, etc.) bleef stabiel op 23. Het aantal automatische brandmeldingen steeg van 11 naar 23 en de inzet voor ongevallen steeg van 12 naar 28 uitrukken het afgelopen jaar, zo blijkt uit de cijfers.

De brandweer blijft ook steeds investeren in het verbeteren en innoveren van de dienstverlening. Zo worden momenteel ook verouderde tankautospuiten vervangen door nieuwe voertuigen die geheel volgens de Twentse specificaties ontwerpen en gebouwd zijn. De brandweer blijft daarnaast ook actief in het gebruik van drones. Dit voorjaar wil men graag een volautomatische drone in gebruik nemen vanaf de kazerne in Glanerbrug; een primeur voor de brandweer in Nederland. De drone kan dan live beelden maken van het incident en direct doorstreamen naar de brandweerauto; zo weet men nog vóór de aankomst hoe de situatie ter plaatse is.

Afbeelding
Prachtige donatie voor jeugdwerk damclub 4 uur geleden
Leerlingen van de groepen 7 en 8 van DE Optimist luisteren geboeid toe naar de les van adjudant en veteraan Frank Waanders.
Veteranen in de Bornse klassen 6 uur geleden
Anke Jonathans en Bertil Meyer met de poster van Borne op z'n Best.
Borne op z'n Best laat Borne bruisen 17 apr, 13:19
Bent u de leuke oma die zij zoeken?
Bijzondere oproep: Lieve en actieve oma gezocht! 17 apr, 12:15
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 17 apr, 10:17
Afbeelding
Derde duofiets voor Fietsmaatjes Borne 16 apr, 15:36
Nestor Jurrie Haak bewaakte de rust binnen het kampioensteam “Klos2”.
De Klos 2 Kampioen viert kampioenschap biljarten 16 apr, 14:11
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 16 apr, 13:25