<p>De vogelgriep heeft een grote impact op de gehele pluimveesector, ook in onze regio.</p>

De vogelgriep heeft een grote impact op de gehele pluimveesector, ook in onze regio.

(Foto: )

Vervoersverbod treft Hedevelds Bio Ei Hertme getroffen door vervoersverbod vanwege vogelgriep

Op 4 januari 2022 werd bij een pluimveebedrijf in Bentelo de sterk ziekmakende hoog pathogene variant van de vogelgriep vastgesteld. Hierdoor moeten alle 120.000 kippen van dit bedrijf en de 69.000 kippen van het naastgelegen bedrijf van dezelfde eigenaar worden geruimd. Dit heeft ook gevolgen voor ‘t Hedevelds Bio Ei in Hertme, omdat nu voor alle pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer een vervoersverbod geldt. En ‘t Hedevelds Bio Ei ligt, met 9,9 kilometer hemelsbreed, net binnen die tien kilometer van het besmette bedrijf!

HERTME - Eigenaresse Rian Jannink-Schabbink van ‘t Hedevelds Bio Ei vertelt: “Belangrijk om te vermelden is dat op ons bedrijf geen vogelgriep heerst, dat onze kippen niet ziek zijn en de eieren dus prima te eten, daar is niets mee aan de hand. Maar omdat het bedrijf van onze collega in Bentelo besmet is geraakt, stelt de overheid een vervoersverbod in omdat vogelgriep zo ontzettend besmettelijk is. Dit geeft voor ons wel heel veel gedoe. De boerderijwinkel mag niet open en wij mogen de eieren ook niet onder ons eigen merk verkopen.

De eerste drie dagen van het vervoersverbod mag er echt niets, de eieren mogen niet worden opgehaald, de zogenaamde ‘stand still’, maar ook de mest mag niet worden afgevoerd. Na deze drie dagen mogen de eieren door de groothandel wel weer worden opgehaald, maar wel met een heel protocol, alles wordt door de overheid aangestuurd. “We gaan wel kijken of na deze drie dagen de boerderijwinkel weer open kan, maar we weten op dit moment überhaupt niet of dit mag.” Binnen deze drie dagen worden bij bedrijven in een straal van drie kilometer van het getroffen bedrijf bloedtesten gedaan. Op het moment dat daar geen besmettingen zijn gebeurt er verder niets en hoeft er ook niet elders te worden geruimd. Rian: “Er wordt pas geruimd als er aantoonbare besmettingen zijn. Dus voor de bedrijven binnen de drie kilometer is het nog wel spannend. Voor ons geldt dat als het bij dit ene besmette bedrijf blijft, we dertig dagen dicht zitten. Maar als er meer besmettingen bij komen duurt het natuurlijk langer. We hopen met elkaar dat het bij dit ene bedrijf blijft.”

Door de sluiting van de winkel, kan de voorraad natuurlijk ook niet worden verkocht: “Onze verse voorraad zuivel gaat straks naar het Dreamteam en de verse groenten naar de voedselbank. En natuurlijk eten we er zelf ook van, dat is het voordeel als je zelf een winkel hebt. Daarnaast hebben we gelukkig ook heel veel houdbare dingen die wel later verkocht kunnen worden, dus dat gaat wel goed.”

Verder zegt Rian: “We hadden het geluk dat we net de supermarkten in Borne hadden bevoorraad, dus die hebben wel eieren. Het verlies dat we hebben op de houdbare producten is te vergelijken met wat alle ondernemers overkomt die door de corona ineens op slot gaan. Daar kun je van balen en dat kun je jammer vinden, maar het is wat het is. En het staat niet in verhouding tot het leed dat onze collega in Bentelo heeft door de ruiming van pluimvee.” Informatie over de maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Kijk ook op de Facebookpagina van ‘t Hedevelds Bio Ei.

Meer berichten