Foto: Shutterstock

Woningprijzen stijgen door

Betaalbare en beschikbare woonruimte voor iedereen; het is de grote ambitie bij gemeenten, maar eentje die steeds lastiger te realiseren is. Ook in Borne zijn woningen steeds duurder geworden. En de rek lijkt er nog niet uit...

BORNE - Maandag presenteerde het CBS de nieuwste cijfers over de Nederlandse woningmarkt als geheel en de regionale verschillen. De cijfers zijn niet echt aangenaam voor de woningzoeker: in 2021 was de prijsstijging de grootste in 21 jaar tijd. Woningen werden gemiddeld 15,2 procent duurder dan in 2020. In Flevoland was de prijsstijging het grootst met 19,2 procent. Overijssel zat met 15,2 procent stijging in de middenmoot en in Limburg was de prijsstijging het laagst met ‘maar’ 13,3 procent.

In Borne zit de gemiddelde woningprijs al op ruim 312.000 euro, wat landelijk inmiddels op 410.000 euro zit. Hoewel veel gemeenten, waaronder Borne, een starterslening aanbieden hebben deze maar beperkt effect. De maximaal te lenen bedragen en maximale koopprijs voor een woning zijn namelijk veelal lager dan de gemiddelde verkoopprijzen. In Borne is de maximale koopsom voor de starterslening op dit moment 355.000 euro en men kan dan maximaal 35.000 euro lenen.

Meer berichten