Foto:

Frieda Hutten verzamelt graag ‘zijdjes’

BORNE - Wat zijn zijdjes? Een zijdje is een zijden lapje met een geweven voorstelling er op. Er zijn zijdjes met afbeeldingen van Disney figuren bloemen, landen, insecten, wapens, sport en natuurlijk niet te vergeten filmsterren. Door de massaproductie die halverwege de vorige eeuw op gang kwam werd merkbekendheid en klantenbinding belangrijk. Er werden grote reclamecampagnes gevoerd. Eén van de belangrijkste middelen om merkartikelen aan te bevelen was het geven van cadeautjes. Steeds vaker werden bij het artikel presentjes bijgesloten.

Eén van die presentjes daarvan was het ‘zijdje”. Deze hebbedingetjes werden vroeger cadeau gegeven bij aankoop van 3 tot 4 pakjes sigaren of sigaretten. De grotere zijdjes hingen mensen aan de muur, met de kleinere versierden zij kleding of andere handwerken. Op deze zijdjes stonden afbeeldingen van o.a. bloemen, landen, insecten, wapens, sport en filmsterren.

Het bekendste Nederlandse merk dat zijdjes cadeau gaf was tabaksbedrijf Turmac. Ze produceerden vanaf 1920 Turkse sigaretten. Zij gaven in 1930 drie albums uit om de zijdjes in te bewaren. Frieda Hutten is zo’n verzamelaarster. Zij is er mee begonnen omdat haar vader, die al vanaf zijn jeugd sigarenbandjes verzamelde, die hij onderweg opraapte als hij naar school liep, toen ook in aanraking kwam met zijdjes. Ze had eigenlijk altijd al interesse in zijdjes en toen de corona-periode aanbrak en ze meer thuis was is ze zich er meer in gaan verdiepen. Haar vader heeft het toen langzamerhand aan haar over gedaan en is ze zelf ook internet gaan afstruinen. Enkele keren een oproepje geplaatst in een krant en zo de verzameling langzaam verder uitgebreid.

De ene na de andere ordner met zijdjes en heel oude verzamelboeken komen op tafel te liggen. Bij het doorbladeren ervan komt duidelijk de liefde die ze voor haar verzameling heeft naar voren. Frieda Hutten: “Ik vind het gewoon geweldig om te zien hoeveel verschillende soorten er zijn, van welk materiaal ze zijn gemaakt, de kleuren die gebruikt worden en de betekenis er achter. Het is gewoon mooi. En dat het allemaal nog gebleven is. Sommige zijn al honderd jaar oud.

Een verzamelaar die zij heeft leren kennen had een encyclopedie gemaakt waarin hij alle zijdjes die bij hem bekend waren op alfabetische volgorde zoveel mogelijk heeft gedocumenteerd. De bekendste zijdjes zijn uitgegeven in de twintiger en dertiger jaren. Ondanks de grote hoeveelheid zijdjes die Frieda Hutten al heeft verzameld geeft ze aan dat dit nog geen 5% is van het aantal dat in dit boekwerk vermeld staat. “Mijn vader had ze allemaal in zakjes bewaard en dat was lastig om ze door te bladeren. Ik heb daarom deze mappen gekocht met plastic bladen zodat ik af en toe gewoon eens kan kijken hoe mooi het er uitziet.”

De Mickey Mousen zijn haar favorieten. De kleine zijdjes met deze afbeeldingen kosten al gauw 25 euro en de grote zijn zelfs nog duurder. Ze heeft hier ook enkele erg zeldzame exemplaren die ze verder nog nooit ergens anders heeft gezien. Vanaf 1 maart 1934 mocht er geen reclamematerialen meer bij de tabaksartikelen geleverd worden. Daarom zijn albums nooit gecompleteerd of zelfs niet verschenen. Zo heeft Frieda Hutten een heel oud verzamelboek met bekende personen uit die tijd waaraan de laatste twee ontbreken omdat ze nooit zijn uitgegeven.

Mocht u nog ergens dergelijke zijdjes hebben liggen houdt zij zich van harte aanbevolen en kunt u dit mailen naar friedahuttenjansen@icloud.com.

Meer berichten