Afbeelding

Samen Kerken: ‘Zij heeft een verhaal ”

Algemeen

Afgelopen week kwam het bericht dat de viering op Wereldgebedsdag 4 maart a.s. niet doorgaat. Ieder jaar op de eerste vrijdag van de maand maart is het Wereldgebedsdag, en zijn mensen over de hele wereld verenigd in een keten van gebed . Hoe bijzonder is het te beseffen, dat gedurende 24 uur, ergens in de wereld bijeenkomsten plaatsvinden, dat er vieringen zijn waar dezelfde noden voor God worden gebracht, dezelfde gebeden worden gebeden en dezelfde Schriftgedeelten worden gelezen. Dat zo wereldwijd hoop en zorg, vreugde en verdriet, mogelijkheden en problemen worden gedeeld met elkaar.

De viering van Wereldgebedsdag wordt voorbereid door vrouwen uit telkens een ander land en met verschillende religieuze, culturele, spirituele en maatschappelijke achtergronden. Dit jaar door vrouwen uit Engeland, Wales en Noord-Ierland en als thema ‘Gods belofte’.
Meer informatie is te vinden op de website www.wereldgebedsdag.nl

Wereldgebedsdag

In Zenderen is de viering op Wereldgebedsdag al vele jaren, georganiseerd door een werkgroep bestaande uit vrouwen namens vrouwenvereniging ‘KPV’ en vrouwen namens ‘Vrouwen van Nu’. Ik werd betrokken bij de voorbereiding en mocht meerdere keren voorgaan, in het Carmelitessenklooster en de laatste viering in de parochiekerk van Zenderen. Hopelijk weten we de viering van Wereldgebedsdag te behouden en nieuwe spirit te geven als gelovige vrouwen in een kleine kern.

Wereldgebedsdag geeft gelegenheid om over eigen grenzen heen te kijken en om solidair te zijn met vrouwen over de hele wereld en uit dezelfde straat en dorp, met vrouwen vanuit verschillende kerken en levensovertuigingen.
Eind 2021 heeft Paus Franciscus een bijzondere stap gezet, tot een synodale proces. Gelovigen wereldwijd worden om raad gevraagd voor de toekomst van de kerk en de wereld. Franciscus nodigt daarbij ook nadrukkelijk vrouwen uit.
Het Netwerk Katholieke Vrouwen (NKV) neemt deze uitnodiging van harte aan, zoals is te lezen op hun website www.unkv.online : “pakt de pauselijke handschoen op”. Met het project ‘Zij heeft een verhaal’ wil het NKV, een podium bieden aan vrouwen en zich inzetten voor het ophalen van verhalen en verlangens van vrouwen in de katholieke kerk.

Vrouwen worden uitgenodigd om via een vragenlijst mee te praten, met uitkomsten voor het proces.
De vragen zijn vragen aan vrouwen in iedere kerk.

Hoe is het om vrouw te zijn in de kerk, anno nu, in Nederland? Waar beleef je vreugde aan?
Motiveert het geloof je om actief te zijn als vrouw in de samenleving? Heb je verlangens, als vrouw, voor de toekomst van de kerk?

Uitdagende vragen voor vrouwen met verhalen, die niet verloren mogen gaan en die ons verbinden in een kleine gemeenschap en in de wereld.

Anita Oosterik – pastoraal werker parochie Onze Lieve Vrouw O.O Zenderen

samen kerken

Afbeelding
Living Statues voor Sri Lanka 23 uur geleden
Afbeelding
Vrijwilligers gezocht voor Mooi Weer Festival gisteren
Afbeelding
Prachtige donatie voor jeugdwerk damclub 18 apr, 14:21
Leerlingen van de groepen 7 en 8 van DE Optimist luisteren geboeid toe naar de les van adjudant en veteraan Frank Waanders.
Veteranen in de Bornse klassen 18 apr, 12:20
Anke Jonathans en Bertil Meyer met de poster van Borne op z'n Best.
Borne op z'n Best laat Borne bruisen 17 apr, 13:19
Bent u de leuke oma die zij zoeken?
Bijzondere oproep: Lieve en actieve oma gezocht! 17 apr, 12:15
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 17 apr, 10:17
Afbeelding
Derde duofiets voor Fietsmaatjes Borne 16 apr, 15:36