Na twee verloren jaren als gevolg van de coronapandemie zal Borne dit jaar dan eindelijk passend de bevrijding herdenken. Nu weliswaar al 77 jaar geleden.
Na twee verloren jaren als gevolg van de coronapandemie zal Borne dit jaar dan eindelijk passend de bevrijding herdenken. Nu weliswaar al 77 jaar geleden.

Programma 77 jaar vrijheid in Borne

Algemeen

Op 3 april is het 77 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. In het lustrumjaar 2020 zouden er allerlei activiteiten plaatsvinden, echter kon dat door de pandemie niet doorgaan. Dit jaar is er wel gelegenheid om onze bevrijding te herdenken 

BORNE - Het hebben van vrede en vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat zien we maar al te goed in de wereld van nu om ons heen. Het totale programma is ook terug te lezen op de website van de stichting, www.4en5meiborne.nl/programma. Zo staat daar ook vermeld dat de eerste activiteit al op 23 oktober 2021 is geweest, het bezoek van de jongeren uit Borne en Rheine aan het voormalig concentratiekamp in Bergen-Belsen. 

Programma april-mei 2022 

2 april: Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding (oud Borne) 

6/7/8 april: Vergeten Bevrijders 

4 mei: Dodenherdenking 

5 mei: Bevrijdingsdag 

Op zaterdag 2 april vindt het Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding in Borne plaats. Om 16.00 start het besloten programma met een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk. Vanaf 17.30 t/m 20.30 uur worden er in oud Borne allerlei acts uitgevoerd die te maken hebben met de bezetting en de bevrijding. Vervolgens verplaatst iedereen zich naar De Koem (naast Dorset), waar om 21.00 uur de burgemeester Jan Pierik een aftrap doet voor een bevrijdingsbijeenkomst, die tot 24.00 uur duurt. Hier is iedereen van harte welkom. Voor meer informatie zie www.belevingstheaterborne.nl. 

Vergeten Bevrijders
Op donderdag 7 april wordt er een weglating in de Bornse geschiedschrijving hersteld. De Vergeten Bevrijders waren eenheden van Engelse militairen. De Vergeten Bevrijders hebben een programma opgesteld voor 6, 7 en 8 april. Het onderdeel dat hierbij het meest in het oog springt is de onthulling van twee straatnaamborden. Dit zal gebeuren op de rotonde Bontekoe bij oud Borne. Twee delen van de Rondweg worden vernoemd naar de Sherwood Rangers Yeomanry en de Royal Dragoons, onder toeziend oog van een 30-tal Engelse vertegenwoordigers van deze regimenten, de Britse Ambassadeur en de Britse Militair Attaché. De ceremonie start op donderdag 7 april om 10.45 uur met een kranslegging bij het centraal monument voor Dorset. Het gezelschap gaat vervolgens om 11:45 uur onder begeleiding van het Orkest Koninklijke Marechaussee en 6 ruiters van het Cavalerie Ere Escorte via de Grotestraat en Marktstraat naar de rotonde De Bontekoe. Hier vindt om 12:30 uur de onthulling plaats van de twee straatnaamborden.Voor meer informatie: www.vergetenbevrijders.nl/programma.

‘s Avonds om 20.00 uur verzorgt de Fanfare ‘Bereden Wapens’ een Anjerconcert met de titel You’ll never walk alone in het Kulturhus voor de Engelse gasten, Bornse veteranen en belangstellenden. Voor dit concert zijn er nog beperkt kaarten beschikbaar via de site van het Kulturhus www.kulturhusborne.nl. 

Dodenherdenking
De jaarlijkse Dodenherdenking is op woensdag 4 mei aanstaande. Om 19.00 uur start er een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk voor genodigden en belangstellenden. Na de bijeenkomst krijgen aanwezigen een witte roos en gaan te voet in een stille tocht naar het centraal monument voor Dorset. Daar zal om 20.00 uur twee minuten stilte zijn, waarna er kransen en bloemstukken bij het monument worden neergelegd. Voor meer informatie zie www.4en5meiborne.nl.

Bevrijdingsdag 
Op 5 mei zal er ‘s-avonds een Groot Borns Vrijheidskoor zijn vanaf 19.00 uur. De hele bevolking uit Borne, Hertme en Zenderen wordt hierbij van harte uitgenodigd aanwezig te zijn om samen liederen te zingen voor vrijheid, vrede en verbinding. Dit vindt plaats op het plein voor het Kulturhus.

Vlaggenprotocol
De vlag “Borne viert Vrijheid” mag dit jaar gebruikt vanaf 2 april t/m 9 april. Met het uithangen van de vlag herdenken wij de bevrijding van Borne, 77 jaar geleden. Deze vlaggen zijn nog beperkt verkrijgbaar bij Made by Josje (naast Morselt aan de Grotestraat). Op 27 april, 4 en 5 mei mag alleen de Nederlandse vlag gebruikt volgens het landelijke vlaggen protocol. Op 27 april gaat de hele dag de vlag in top vanwege Koningsdag, op 4 mei halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang 21:10 uur vanwege Dodenherdenking en op 5 mei de gehele dag.

Onthulling van twee straat-naamborden

Ivar Homma (links) en Bas oude Luttikhuis
Nieuw tijdperk voor Oude Luttikhuis 11 uur geleden
Afbeelding
Goed omgaan met leuke media 12 uur geleden
Verschillende lokalen waren keurig ingericht met de meest uiteenlopende artikelen.
De deur gaat nu echt op slot bij de Jan Ligthartschool 27 mrt, 13:40
Afbeelding
Mooie tweede plaats voor het Bornse dam-team 27 mrt, 13:01
De groep genoot volop van de gezellige middag.
High tea voor de hulptroepen van Grethe 27 mrt, 11:39
Roeien is een gezellige, uitdagende sport. Kom ook eens langs voor een kennismaking op de open dag van Tubantia.
De Roeivereniging Tubantia gooit haar deuren weer open! 26 mrt, 15:37
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 26 mrt, 14:36
Afbeelding
Palmpasenoptocht: mooie traditie! 26 mrt, 13:55