Kunst en geschiedenis vormden de rode draad door zijn leven.
Kunst en geschiedenis vormden de rode draad door zijn leven.

Liedenbaum gedreven schilder-historicus

Algemeen

Het leven van Herman Liedenbaum was al een heel eind gevorderd toen hij wegens klachten aan het been werd behandeld door een fysiotherapeut. Na het vertrek van de paramedicus was de bejaarde Bornenaar allerminst tevreden. Zijn oomzegger Richard Mensink hoort het hem nog zo zeggen: “Den wil ik nich weer. He luustert helemoal nich.”

BORNE - De inhoud van dat gesprek is bij Mensink niet bekend. Het kan echter niet anders of het moet over kunst en restauratie gegaan zijn. Met name oude kunst en cultuur, waarvoor Liedenbaum een ware passie had. 

Hoewel geen groot prater, kon hij er boeiend over vertellen. Zijn reactie, na het vertrek van de fysiotherapeut was dan ok kenmerkend voor de man met het ondergewaardeerde groet talent voor beeldhouwen, kunst schilderen, decoreren en restaureren.

Drogisterij 
Zijn ouders hadden een kleine drogisterij aan de Brinkstraat, maar zijn vader was tevens huisschilder. Herman werd er geboren op 27 oktober 1898. De lagere school bracht hem bijna als vanzelfsprekend naar de ambachtschool, waar ook hij werd opgeleid tot huisschilder. De tiener wilde met plezier de kwast hanteren, maar het niet laten bij het schilderen van alleen raamkozijnen en deuren. Hij koos ook voor de decoratiekwast en ging in de leer bij achtereenvolgens kunstenaar Löpp uit Almelo, tekenaar Piersma in Amsterdam, aan die Schule für Zeichnen und Mahlen in Charlottenburg en als decoratieschilder in Buxtehude.

Terugkeer
Hij had ‘geroken’ aan de wereld, maar keerde terug naar zijn geboortedorp. Zijn vader wees tot twee keer toe zijn wens af om als kerkschilder door Duitsland te trekken. In Borne verdiende hij overdag de kost als huisschilder om in de avonduren en de weekeinden de beelden te schilderen die zijn ogen zagen; stillevens, landschappen en bloemen. De woning aan de Ennekerdijk (de oude melkfabriek) die hij er met zijn echtgenote betrokken had, hing er vol van.

Verbonden
Liedenbaum deed echter meer dan schilderen. Talloos zijn de Christusbeelden die hij restaureerde, niet alleen in Borne maar ook in omliggende plaatsen, tot in Rheine toe. Zijn belangrijkste wapenfeit echter, waardoor zijn naam onverbrekelijk aan Borne verbonden blijft, is de bouw van de Mariakapel een de Koppelsbrink. Herman ontwierp het Romaans aandoende kapelletje en was actief bij de bouw ervan op de vroegere begraafplaats bij de in 1890 afgebroekn rooms-katholieke kerk.

Het Mariabeeld kwam hij op het spoor in de bedevaartplaats Vreden. Daar lagen de zwaar beschadigde bijna onherkenbare stukken van het hoofd, de romp en het voetstul op de restanten van een in 1944 gebombardeerdeNeo Gotische kerk. Herman maakte er eigenhandig geduren maanden van noeste arbeid en oog voor detail weer een waardig Mariabeeld van.

Historisch deskundige
Zijn speuren naar belangwekkende oudheidkundige voorwerpen bracht hem overal, mede omdat zijn naam als historisch deskundige tot ver buiten Borne bekend was. Kasten, familiewapens, schouwen, beelden, hij restaureerde alles. Zo ontdekte hij in Rijssen tussen de brandnetels een deel van een grafzerk, afkomstig van het geslacht Van Ittersum. Een ontbrekend deel vond hij in de fundering van een kapberg op een boerenerf. Het Rijksmuseum Twenthe was er blij mee.

Hij voorkwam ook de totale vernieling van de schouw die ooit het woongedeelte in Huis Hengelo sierde. Herman zag iets bijzonders in de voor de fundering van een huis in Borne gebruikte brokstukken en zette ze als een puzzel weer in elkaar De schouw is nu een van de pronkstukken in het museum Oald Hengel. Liedenbaum ‘vond’ en restaureerde eveneens het uit 1782 daterende doopvont van de voormalige Bornse waterstaatskerk. Een letterlijk groot werk betreffen acht doeken van in totaal twaalf met die hij op verzoek maakte ter gelenheid van het honderdjarig bestaan van Spanjaard.

Herman Lidenbaum overleed op 28 augustus 1982.

Naam onverbrekelijk aan Borne verbonden blijft, is de bouw van de Mariakapel een de Koppelsbrink

Ivar Homma (links) en Bas oude Luttikhuis
Nieuw tijdperk voor Oude Luttikhuis 21 uur geleden
Afbeelding
Goed omgaan met leuke media 22 uur geleden
Verschillende lokalen waren keurig ingericht met de meest uiteenlopende artikelen.
De deur gaat nu echt op slot bij de Jan Ligthartschool 27 mrt, 13:40
Afbeelding
Mooie tweede plaats voor het Bornse dam-team 27 mrt, 13:01
De groep genoot volop van de gezellige middag.
High tea voor de hulptroepen van Grethe 27 mrt, 11:39
Roeien is een gezellige, uitdagende sport. Kom ook eens langs voor een kennismaking op de open dag van Tubantia.
De Roeivereniging Tubantia gooit haar deuren weer open! 26 mrt, 15:37
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 26 mrt, 14:36
Afbeelding
Palmpasenoptocht: mooie traditie! 26 mrt, 13:55