Afbeelding

Borns Bijtje opgespeld bij Mirjam Pol

Algemeen

Motorrijdster Mirjam Pol werd afgelopen woensdag door burgemeester Jan Pierik een Borns Bijtje opgespeld. Ze kreeg deze onderscheiding als een blijk van waardering voor de topprestaties van de Bornse, die o.a. meerdere keren de Dakar Rally uitreed. 

BORNE - De burgemeester vond het bewonderenswaardig dat ze al op haar vierde begon met het motorrijden. Mirjam kreeg de liefde voor motorsport met de paplepel ingegoten door haar overleden vader Hans Pol, kampioen grasbaanrace en zijspancrosser, haar broer en zelfs haar moeder, die er echter wel een nuance aan toevoegde: “ik was geen motorrijdster, maar bakkenist en dat ook alleen nog maar tijdens trainingen, geen wedstrijden”. De meeste bekendheid verwierf ze natuurlijk door haar deelnames aan de Dakar Rally. Op haar 22e debuteerde Mirjam in 2006 als eerste Nederlandse motorrijdster in deze Rally, waar ze met haar 18 jaar motorervaring de eindstreep van de zwaarste rally ter wereld wist te behalen. Dat het Dakar-avontuur geen bevlieging was en Mirjam geen ééndagsvlieg bleek nadat de Dakar karavaan verhuisde naar Zuid-Amerika. Haar talent en doorzettingsvermogen zorgde er voor dat Dakar 2009 beloont werd met de overwinning in het damesklassement! Na de rally van 2011 besloot enkele jaren pauze te nemen. Na een afwezigheid van zes jaar als Dakar-deelneemster, nam ze de uitdaging in 2018 weer aan in de veertien dagen tellende rally. Met een gebroken arm bereikte ze wederom de finish.

Ondanks de opgelopen blessures, knokte Pol hard om ook in 2019 weer aan de start te staan van de Dakar in Peru. In 2020 is de motorrijdster in Saudi-Arabië de enige vrouw en Nederlandse motorrijder, die op alle drie continenten de strijd is aangegaan. Mirjam: “Wereldwijd ben ik enige vrouw die op alle drie continenten heeft gereden en van de Nederlandse motorrijders ook de enige.”

Met het winnen van de Baja Portalegre 500 heeft ze ook beslag gelegd op de wereldtitel Baja 2021. “Eigenlijk mag je het niet zeggen, maar we zien het wereldkampioenschap meer als een training voor de Dakar. Dat is toch het hoogst haalbare in onze wereld te vergelijke met de Olympische Spelen” zegt Mirjam Pol over haar prestaties.

Mirjam Pol is momenteel al wel weer in gesprek en ook in voorbereiding voor volgend jaar. In mei begint haar seizoen met de Baja. “Ik heb eigenlijk al meerdere titels in gedachten waar ik een poging voor wil doen,” zegt Mirjam lachend.

Afbeelding
Living Statues voor Sri Lanka 7 uur geleden
Afbeelding
Vrijwilligers gezocht voor Mooi Weer Festival 8 uur geleden
Afbeelding
Prachtige donatie voor jeugdwerk damclub 18 apr, 14:21
Leerlingen van de groepen 7 en 8 van DE Optimist luisteren geboeid toe naar de les van adjudant en veteraan Frank Waanders.
Veteranen in de Bornse klassen 18 apr, 12:20
Anke Jonathans en Bertil Meyer met de poster van Borne op z'n Best.
Borne op z'n Best laat Borne bruisen 17 apr, 13:19
Bent u de leuke oma die zij zoeken?
Bijzondere oproep: Lieve en actieve oma gezocht! 17 apr, 12:15
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 17 apr, 10:17
Afbeelding
Derde duofiets voor Fietsmaatjes Borne 16 apr, 15:36