<p>Wilma Mensink (links) en Inez Gigharts, die zich al jaren belangeloos inzetten voor het MS-Fonds. Doneert u ook? (Foto: Linda Meijer)</p>

Wilma Mensink (links) en Inez Gigharts, die zich al jaren belangeloos inzetten voor het MS-Fonds. Doneert u ook? (Foto: Linda Meijer)

(Foto: Linda Meijer)

Steun de strijd tegen Multiple Sclerose

Van 27 juni tot en met 2 juli is het weer zover; dan wordt er weer gecollecteerd voor Multiple Sclerose, de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen.

HENGELO – Multiple Sclerose (MS) is een progressieve ziekte van het zenuwstelsel en de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. De oorzaak is nog steeds niet bekend en er is nog geen genezing mogelijk. Er zijn in Nederland meer dan 25.000 mensen met MS. Vooral jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar worden door deze ziekte getroffen. Zij zijn in de bloei van hun leven en gaan een onzekere toekomst tegemoet.

Dochter met MS
Wilma Mensink (63) en Inez Righarts (49), beiden coördinatoren voor de collecte van het MS-Fonds in Hengelo, weten als geen ander wat de ziekte voor een patiënt en hun familie betekent. “Toen mijn dochter in 2006 de diagnose MS kreeg, ben ik het belang van meer onderzoek meteen gaan inzien”, aldus Wilma. “Ik heb me toen vrij snel opgegeven om als collectant voor het MS-Fonds. Daarna werd er een coördinator gezocht en dat doe ik nu al weer zo’n vijftien jaar.”

Ook collega-coördinator Inez is helaas bekend met deze ziekte: “Sinds 2007 weet ik dat ik MS heb. Raar om zoiets te horen als je altijd gezond bent geweest. MS is toch chronisch en zal nooit meer overgaan. Het was best een grote schok en mijn leven stond toen aardig op zijn kop. hoe zal de toekomst er nu uit gaan zien?” In het begin had Inez nog regelmatig MS-aanvallen, maar doordat ze dan in het ziekenhuis direct een prednisolonkuur kreeg, bleef de schade gelukkig beperkt. 

“Ik ben toen begonnen met het spuiten van interferon om het aantal aanvallen te minderen. Dat is zeven jaar lang redelijk goed gegaan, maar na die zeven jaar kreeg ik te veel aanvallen achter elkaar en zijn we overgestapt op een andere medicatie. Die werkt op dit moment goed voor mij; ik heb geen aanvallen meer gehad.”

Niet te genezen
Is de MS dan weg? “Nee, helaas niet. Er is nog steeds niets gevonden om MS te genezen, maar er zijn nu wel veel medicijnen die ervoor zorgen dat je minder snel achteruitgaat. En dankzij de jaarlijkse collecte, kunnen diverse belangrijke onderzoeken worden gefinancierd. Er komen steeds meer positieve ontwikkelingen om MS te remmen en wie weet…. hopelijk een keer te stoppen.”

Toekomst zonder MS
De droom van het Nationaal MS Fonds is een toekomst zonder MS. Het fonds is altijd zoek naar collectanten, nu specifiek voor de week van 27 juni tot en met 2 juli. Wilt u zich aanmelden als collectant in de MS Collecteweek of wilt u meer informatie? Kijk dan op:

www.nationaalmsfonds.nl/collecteren 

Meer berichten