<p>Rijden onder invloed kan de overtreder duur komen te staan. Naast alcohol is ook gebruik van drugs en medicijnen van invloed op de rijvaardigheid.</p>

Rijden onder invloed kan de overtreder duur komen te staan. Naast alcohol is ook gebruik van drugs en medicijnen van invloed op de rijvaardigheid.

(Foto: )

Politie signaleert nog te vaak rijden onder invloed

Rijden onder invloed komt helaas nog te vaak voor in de regio. De Politie Overijssel liet afgelopen zondagochtend weten dat er in het weekend toen al 23 mensen aangehouden waren voor rijden onder invloed van drank, drugs of in een enkel geval: beide.

TWENTE - Alcohol en verkeer gaan niet samen, zo is de boodschap die de politie en andere organisaties onder de aandacht brengen. Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat rijden onder invloed van alcohol de oorzaak was van 12 tot 23 procent van de verkeersdoden. Jonge bestuurders gebruiken statistisch minder alcohol dan oudere bestuurders, maar ze zijn wel vaker als slachtoffer of bestuurder betrokken bij alcoholongevallen. In het Strategisch Plan Verkeersveiligheid is de ambitie opgenomen om rijden onder invloed terug te dringen. Onder meer met het verhogen van de subjectieve pakkans, maatregelen afstemmen op het type overtreder en ook de sociale norm versterken dat alcohol in het verkeer niet wenselijk is. De politie waarschuwt dat de boetes voor rijden onder invloed niet mals zijn. Daarnaast krijgt men standaard een rijontzegging. In ernstige gevallen kan ook een educatieve maatregel opgelegd worden met flinke kosten voor de overtreder.

Meer berichten