<p>In 2020 is Crematorium Enschede, dat al ruim 50 jaar bestaat, grondig verbouwd (Foto: PR)</p>

In 2020 is Crematorium Enschede, dat al ruim 50 jaar bestaat, grondig verbouwd (Foto: PR)

(Foto: PR)

Open dag crematorium Enschede

Op zondag 15 mei 2022 zet het crematorium in Enschede haar deuren open voor het publiek. Geïnteresseerden zijn tussen 11.00 uur en 16.00 uur van harte welkom voor een kijkje achter de schermen. 

TWENTE – Het crematorium in Usselo/Enschede was een van de eerste in Twente en bestaat inmiddels ruim 50 jaar. Hoogste tijd dus voor een grondige verbouwing, die in 2020 heeft plaatsgevonden. “We willen mensen laten zien hoe prachtig mooi het crematorium in Enschede is geworden na de renovatie”, aldus Harriët Tomassen, directeur van Crematoria Twente. “Na twee jaar corona kunnen we eindelijk deze dag organiseren en via activiteiten buiten op ons uitvaartfestival willen we mensen prikkelen om na te denken over hun eigen dood en hun eigen uitvaart.”

Er kan kennisgemaakt worden met alles wat het crematorium te bieden heeft bij een uitvaart, de bestemming van de as van overledenen en het herinneren. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er diverse activiteiten op en om de locatie in Enschede. Aanmelden is niet nodig, de toegang is gratis. Bij het informatiepunt ontvangt men een plattegrond, een kop koffie/thee en kan er vervolgens een eigen route worden bepaald.

Cremeren is ‘populairder’ dan ooit en er is veel ruimte voor persoonlijke wensen en maatwerk. “Klopt, in 2021 is 67% van de overledenen in Nederland gecremeerd en er is veel meer mogelijk dan alleen koffie en cake”, legt Harriët uit. “Denk hierbij aan een informeel afscheid in de gastenkamer, een buitenplechtigheid, of een high tea of borrel. De crematieplechtigheid wordt ingevuld zoals de nabestaanden het willen. Verder kunnen mensen live meekijken vanaf een andere locatie en kan er op verzoek een opname van de plechtigheid worden gemaakt.”

Op 15 mei staan diverse activiteiten gepland, zoals een poëziewandeling, het aansteken van een kaarsje, met schelpenzand zullen er strooidemonstraties zijn en een heuse DJ stelt een top 20 uitvaartmuziek samen. Medewerkers zijn aanwezig voor het geven van uitleg en het beantwoorden van vragen. Dichter en theatermaker Regine Hilhorst zal om 13.00 uur en 15.00 uur binnen voordragen, vertellen en zingen uit de troostbundel ‘Hoe zeg je dag als je iemand niet kunt missen’. Ook aan de kinderen is gedacht. Om 12.00 uur en 14.00 uur wordt de kindervoorstelling ‘Lena in een Lijstje’ opgevoerd. Een vrolijke kindervoorstelling over de dood. Aanmelden voor deze voorstelling en die van Regine Hilhorst is verplicht en kan via opendag@crematoriatwente.nl.

Crematoria Twente is gestart met een vestiging in Enschede (1971), waarna de vestigingen Almelo (1988), Borne (2018) en Oldenzaal (2018) zijn gebouwd. Zo kunnen nabestaanden afscheid nemen in hun eigen vertrouwde omgeving en hoeven ze daarvoor niet al te ver te reizen. Op 15 mei dus open dag in Enschede, op 2 oktober in Borne en open dagen voor Almelo en Oldenzaal staan gepland voor volgend jaar.

www.crematoriatwente.nl 

Meer berichten