Stolpersteine worden gepoetst aan de Brugstraat.
Stolpersteine worden gepoetst aan de Brugstraat.

‘Verbinding tussen jong en oud’

Algemeen

Enkele jonge kinderen uit de Dichtersbuurt in Hengelo hebben op 4 mei Stolpersteine gepoetst in de Brugstraat en Vondelstraat. Dat gebeurde vorige week voor de eerste keer. Het wijkbestuur wil jaarlijks stilstaan bij de massamoord van de nazi’s op de joden. “We willen een verbinding leggen tussen jong en oud”, zegt voorzitter Wouter Vermeulen van het wijkbestuur van de Dichtersbuurt.

HENGELO - Er was een herdenking voor de Joodse mensen, die slachtoffer zijn geworden van de Holocaust. “Dit deden we door de kinderen uit onze wijk de Stolperstenen te laten poetsen. Zo willen we de verbinding leggen tussen verleden en heden.” Een van de nabestaanden, Evelien van Gelder, hield een toespraak. “Wat voor nut heeft het al deze oorlogen? Niets. Er zijn alleen maar verliezers en geen winnaars”, sprak ze tot de toehoorders. In de Dichtersbuurt liggen drie Stolpersteine: twee aan de Brugstraat en één aan de Vondelstraat. In de Vondelstraat woonde Esther Knoop. Zij is in 1943 in Auschwitz vergast. In de Brugstraat woonden Grietje en haar dochter Eva van Gelder. Zij zijn in 1942 in Auschwitz vergast. “Elk jaar op 4 mei werden de joodse families en vrienden van mijn ouders herdacht. Er werd nooit veel over gepraat. Maar je wist, je voelde als kind, dat je je dan rustig moest houden en niet te veel vragen. Mijn ouders Sam van Gelder en Marianne Cohen zijn elkaar na de oorlog tegen gekomen en getrouwd. Ik ben toen in Hengelo geboren.” Zij heeft Grietje en haar halfzusje Eva nooit gekend. Vader Sam overleefde de oorlog, doordat hij ondergedoken zat. Ze sprak ook over de oorlog in Oekraïne. “Vandaag denk ik ook speciaal aan alle kinderen in Oekraïne, die hun ouders hebben verloren. Of ouders, opa’s en oma’s die hun kinderen en kleinkinderen hebben verloren. Het moet voor al die mensen daar een verschrikkelijke tijd zijn.”
Verderop in de buurt woonde Esther Knoop. “Zij zat ondergedoken in Laren. Maar daar werd ze verraden. Gewaarschuwd voor razzia’s was ze naar haar zuster vertrokken om daar onder te duiken.” Esther Knoop is zestig jaar geworden.

De Dichtersbuurt wil jaarlijks herdenken door Stolpersteine schoon te maken. Dit gebeurde dit jaar voor het eerst. Ook in andere gemeenten in de regio zijn door de jaren heen veel van deze stenen geplaatst. Er zijn daarom ook meer lokale schoonmaak-initiatieven in gang gezet om deze blijvend te onderhouden. Dit maakt buurtgenoten ook een stukje meer betrokken bij een lokale geschiedenis die wij niet mogen vergeten.

Jaarlijks herdenken

‘Verbinding leggen tussen verleden en heden’

door Stefan Wegdam

Afbeelding
Living Statues voor Sri Lanka 23 uur geleden
Afbeelding
Vrijwilligers gezocht voor Mooi Weer Festival gisteren
Afbeelding
Prachtige donatie voor jeugdwerk damclub 18 apr, 14:21
Leerlingen van de groepen 7 en 8 van DE Optimist luisteren geboeid toe naar de les van adjudant en veteraan Frank Waanders.
Veteranen in de Bornse klassen 18 apr, 12:20
Anke Jonathans en Bertil Meyer met de poster van Borne op z'n Best.
Borne op z'n Best laat Borne bruisen 17 apr, 13:19
Bent u de leuke oma die zij zoeken?
Bijzondere oproep: Lieve en actieve oma gezocht! 17 apr, 12:15
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 17 apr, 10:17
Afbeelding
Derde duofiets voor Fietsmaatjes Borne 16 apr, 15:36