Samen Kerken: Eerbied

Eerbied voor al wat leeft; leidraad of basis van het boeddhisme. Een tegenstand kan beschouwd worden als een leermoment, die in staat stelt hartstochten te leren beheersen en meer over jezelf te weten te komen. Hoe toepasselijk voor de tijd waarin we nu leven.

Eerbied voor al wat leeft! Gut laat ik nu net een artikel in de krant zien waar duizenden beesten vol gespoten met antibioticum rond strompelen om goedkoop op ons bord te eindigen.

Of wat te zeggen over onze oceanen waar albatrossen dood in neerstorten omdat hun magen vol zitten met onverteerbaar plastic.

Hoezo eerbied?

De covid tijd die we hopelijk zo goed als achter ons hebben gelaten; was dat een tegenstand? Hebben we daar wat van geleerd? Hebben we onze hartstochten leren beheersen? De corona pandemie heeft ons laten inzien dat we onderdeel zijn van de natuur en de noodzaak voor een betere investering in de publieke gezondheidszorg wereldwijd.

Helaas hoeven we op de politiek niet te rekenen; die zijn samen met de grote bedrijven alleen nog maar bezig met economische groei. Het neoliberalisme helpt ons niet verder dan zakken vullen van sommigen terwijl een alleenstaande moeder in de zorg werkzaam nog geen eigen eigen huis kan kopen.

Het wordt tijd voor een nieuwe droom zoals Kiza Magendane schrijft.

Want ik vrees dat er van beheersen van onze hartstochten niets terecht komt. En dan bedoel ik de hebberigheid; geldzucht, macht. Er lijken mensen te zijn die onverzadigbaar zijn in hun hebzucht naar meer en meer en meer en meer.

En toch….misschien kunnen we wel de droom volgen. Blijf ik tegen beter weten in geloven dat het niet uitmaakt wat iemand gelooft of niet gelooft maar dat het uitmaakt wat iemand doet. Dan kunnen we wèl een verschil gaan maken; er wordt gezegd dat we kùnnen veranderen ook al kan niemand ons daardoor verplichten. We worden immers geconfronteerd met een onloochenbare waarheid, als we zo doorgaan gaat de wereld kapot; gaan wij mensen ten onder.

Zou het hanteren van waarden zoals in het boeddhisme ons daarbij kunnen helpen?

Zoals het uitbannen van materiële verlangens, zich ethisch gedragen en het ontwikkelen van de geest?

Een van de vier edele waarheden volgens Boeddha is dat de oorzaak van het lijden ligt in het verlangen of de begeerte.

Boeddha heeft leidraden gegeven hoe er naar verlichting kan worden gewerkt, stappen als een leidraad voor het leven;

het juiste pad, de juiste doelstelling, het juiste woord, het juiste gedrag, het juiste middel voor levensonderhoud, de juiste inspanning, het juiste bewustzijn en de juiste meditatie.

Het treft mij wèèr hoe de overeenkomst is met de woorden van Jezus; volg de leefregels zoals opgesteld in Bergrede!

De tekst mag dan misschien anders zijn, de intentie van de regels lijken me eenvoudig te volgen.

Hoe simpel kan het zijn! 

En toch zo vreselijk moeilijk!

Miek Remmers

samen kerken

Meer berichten