Column Irene Pigge: Triest

Irene Pigge is samen met haar man eigenaar van het koffiezaakje op het station van Borne. Een druk punt, waar veel ontmoetingen plaatsvinden en waar reuring is. In Hart van Borne vertelt zij wat haar bezighoudt.

Zoals je misschien wel weet, vervullen wij in samenwerking met de gemeente en de NS het gastheerschap op het station. Voor de duur van twee jaar werd een gastheer aangesteld om het stationsgebied netjes te houden door het herstallen van verkeerd gestalde fietsen en het gebied te ontdoen van zwerfafval. Een rol die onze gastheer met verve heeft vervuld: Station Borne wordt door de NS opgevoerd als paradepaardje, een van de schoonste stations in de regio.

Maar aan al het goede komt een einde en dit geldt ook voor het contract van deze harde werker. Afgelopen week hebben wij helaas afscheid moeten nemen van onze buitenman. Ik had bedacht een beroep te doen op iedereen die gebruik maakt van het station om het samen netjes te houden. Gewoon dat blikje in de prullenbakken gooien, in plaats van deze ineengedrukt tussen stangen en deurklinken. Dat is toch veel meer gedoe dan even gericht mikken? Netjes je fiets stallen, zodat het niet zo’n bende wordt. Zo heel verschrikkelijk moeilijk is dat toch niet? Maar toen ik vanochtend bij het station aankwam, stond ik al 4-0 achter. Fietsen waren uit de stalling getrokken, ook uit de bovenste en een aantal ervan waren ook kapot getrapt. Een bordje van de bushalte was vernield en was treurig in een put gestoken. Een pylon is bovenop de stationsklok gesmeten.

Zoveel energie verspild aan zoveel ongein, wat is daar toch in vredesnaam de lol van? De bende op het station, nog geen etmaal nadat de gastheer vertrokken is, schetst een triest voorland van de komende maanden. Want we hebben nog geen opvolger gevonden. We zoeken nog iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt, die zijn of haar tanden wil zetten in dit dagelijkse klusje. Ben jij of ken jij iemand die het leuk vindt dit gastheerschap invulling te geven, dan horen we dat graag!

Meer berichten