Afbeelding

Rustig aan met stoken en BBQ

Algemeen

TWENTE - Ook de Provincie Overijssel vraagt mensen om bewuster te stoken en de barbecue te gebruiken. Het stoken of koken op hout levert namelijk de nodige overlast op. Bovendien bestaat ‘schone’ rook niet; er zitten altijd schadelijke stoffen in zoals fijnstof en roet. Deze kunnen gezondheidsklachten opleveren. 

Het advies is dan ook om alleen schoon en droog hout te gebruiken waar geen verf, beits of andere middelen op zitten. Zo zijn er ook heel praktische samengeperste houtsblokken zonder toevoegingen. Daarnaast is het bij windstil weer verstandig om de vuurkorf of barbecue uit te laten. Een alternatief is uiteraard de elektrische barbecue, die nauwelijks (rook)overlast veroorzaakt. Meer informatie is ook te vinden op www.stookwijzer.nu

De afgelopen jaren vragen de gemeenten, gezondheidsorganisaties en patiëntenverenigingen al geregeld om bewuster te stoken - en op sommige momenten liever helemaal niet. Naast de bewustwording over schadelijke uitstoot in het algemeen levert stoken en koken op hout ook veel gezondheidsklachten op voor mensen. Zeker wanneer zij al bestaande luchtwegklachten hebben zoals astma of COPD. Voor hen levert dit concrete schade op.

Afbeelding
Living Statues voor Sri Lanka 4 uur geleden
Afbeelding
Vrijwilligers gezocht voor Mooi Weer Festival 6 uur geleden
Afbeelding
Prachtige donatie voor jeugdwerk damclub 18 apr, 14:21
Leerlingen van de groepen 7 en 8 van DE Optimist luisteren geboeid toe naar de les van adjudant en veteraan Frank Waanders.
Veteranen in de Bornse klassen 18 apr, 12:20
Anke Jonathans en Bertil Meyer met de poster van Borne op z'n Best.
Borne op z'n Best laat Borne bruisen 17 apr, 13:19
Bent u de leuke oma die zij zoeken?
Bijzondere oproep: Lieve en actieve oma gezocht! 17 apr, 12:15
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 17 apr, 10:17
Afbeelding
Derde duofiets voor Fietsmaatjes Borne 16 apr, 15:36