Jan Kistemaker stopt bij 1Twente Hengelo
Jan Kistemaker stopt bij 1Twente Hengelo

Eén van de oudste radiomakers stopt

Algemeen

Jan Kistemaker uit Borne is een radioman in hart en nieren en één van de oudste radiomakers bij 1Twente. Meer dan twintig jaar maakte hij ‘As Ie Vroagt Draeje Wie’ voor de lokale omroep van Hengelo, een programma boordevol dialectmuziek uit Twente, maar ook uit de noordelijke regio’s. Aan dat tijdperk komt een einde, want Kistemaker stopt met zijn werkzaamheden voor 1Twente Hengelo.

BORNE - Hij was 25 jaar toen Jan zijn avondstudie als electromonteur had afgerond. Hij wilde toch wat te doen hebben en radiomaken leek hem een leuke hobby. Hij hield toch al erg van muziek. Hij begon zijn imposante radioloopbaan ruim twintig jaar geleden bij HEOS, de Hengelose Omroep Stichting, de ziekenomroep van Hengelo. Hij werd benaderd door het Borne Radio Borghende om daar zijn muziek te maken en de knoppen te bedienen. Toen deze omroep werd opgeheven was de link snel gelegden met 1Twente om in Hengelo een radioprogramma te verzorgen. Daar werd hij door de inmiddels overleden Jan Wessels gevraagd om mee te werken aan diens radioprogramma ‘As Ie Vroagt Draeje wie’. Al snel zat Kistemaker ook in Hengelo achter de knoppen en nam hij het presenteren over van Wessels als deze ziek of afwezig was, en toen deze er mee moest stoppen nam hij het programma helemaal over.

In ‘As Ie Vroagt Draeje Wie’ is muziek het belangrijkste ingrediënt. Dat is al zo sinds de start van het programma. Dat betekent weinig woorden tussen de platen door. “Het is een streekmuziekprogramma en geen streektaalprogramma,” zegt Jan. “Er wordt aangekondigd wie er komt, waar het over gaat en dan start de muziek.” Waarom streekmuziek in zijn hart zit, daarover is Kistemaker duidelijk: “Je begrijpt waar ze het over hebben. De rest van de muziek hoor je de hele dag op al die andere zenders. Mensen die zondags meeluisterden, zeiden; jij hebt andere muziek. Dat spreekt ons meer aan.”

De verhuizing van de lokale omroep van de Langelermaatweg eind vorig jaar naar een nieuwe moderne studio in Bibliotheek Hengelo met een nieuw geavanceerder uitzendsysteem zorgde voor de nodige veranderingen op technisch gebied. “Dat was niet echt hoofdreden om er mee te stoppen,” zegt Jan. “De sfeer aan de Langelermaatweg was echt geweldig, en dat miste ik in de nieuwe studio aan de Beursstraat wel een beetje. Mijn vrouw en de hond gingen al die jaren iedere zondagochtend trouw met me mee naar de studio, weer of geen weer, en dat kan in deze studio om meerdere redenen niet. Daarnaast heb je ook nog eens een parkeerprobleem, zo midden in het centrum.”  

Aan helemaal stoppen denkt de bijna 80-jarige nog niet. Jan Kistemaker laat zijn muziek nog eens in de twee weken van 14.00 uur tot 16.30 uur horen voor zijn publiek in het Dijkhuis. Duitse en Nederlandstalige muziek, en natuurlijk niet te vergeten de streekmuziek. Jan Kistemaker is sowieso een actieve man die zich op allerlei gebieden inzet of heeft ingezet voor de gemeenschap zoals bij Aveleijn, het Bussemakerhuis, Wendezoele Delden, de buurtbus en de Kringloop.

Verschillende lokalen waren keurig ingericht met de meest uiteenlopende artikelen.
De deur gaat nu echt op slot bij de Jan Ligthartschool 21 uur geleden
Afbeelding
Mooie tweede plaats voor het Bornse dam-team 21 uur geleden
De groep genoot volop van de gezellige middag.
High tea voor de hulptroepen van Grethe 23 uur geleden
Roeien is een gezellige, uitdagende sport. Kom ook eens langs voor een kennismaking op de open dag van Tubantia.
De Roeivereniging Tubantia gooit haar deuren weer open! 26 mrt, 15:37
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 26 mrt, 14:36
Afbeelding
Palmpasenoptocht: mooie traditie! 26 mrt, 13:55
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: Stil protest is soms erg effectief... 26 mrt, 13:54
Wethouder Michel Geerdink tekent de samenwerkingsovereenkomst namens de gemeente onder het toeziend oog van het bestuur van DiBo.
DiBo zet zich in voor energietransitie 26 mrt, 13:53