Kampeerfeestjes, keten en andere situaties werken drinken in de hand.
Kampeerfeestjes, keten en andere situaties werken drinken in de hand. Foto: Shutterstock

Tiener drinkt nog te vaak en te veel

Algemeen

In de zomer nemen we het er graag van. Voor de gemiddelde tiener of jongvolwassene is het de mooiste tijd van het jaar: lekker rondhangen met de vrienden in de keet, naar dorps- en volksfeestjes, misschien wel een festival of voor het eerst zelfstandig op vakantie. Eén van de vaste verleidingen is dan ook alcohol. Hoe zorgen we er voor dat tieners ook zónder ouderlijk toezicht zich aan de regels houden?

TWENTE - Dat tieners graag de grenzen opzoeken moge duidelijk zijn. In de zomer is dat niet anders. Bovendien is er door de gezellige sfeer vaak wat minder aandacht voor de regels dan gebruikelijk. Onder meer de Twentse opvoedingsondersteuners van LOES wijzen ouders weer actief op het belang van goede communicatie. Onder meer met praktische tips over het bespreekbaar maken van de alcoholregels en hoe je je tiener weerbaar kunt maken tegen groepsdruk.

Puberen betekent ontdekken, zo benadrukt LOES. Ook experimenteren met alcohol past hier bij, hoewel we dit als samenleving doorgaans liever niet zien. De cijfers geven aan dat het lastig is om de tiener bij de drank weg te houden. Uit cijfers van het Nationaal Jeugdinstituut over 2020 en 2021 ontdekken we namelijk een gemengd beeld. Het aantal 12- tot 16-jarigen dat zegt nog nooit te hebben gedronken nam toe; dit kan te danken zijn aan de strengere regels waardoor alcohol simpelweg lastiger te krijgen is dan vroeger. Echter, onder de leeftijdsgroep 16-20 jaar nam het aantal zware drinkers wel toe. Zo kwam dit in 2020 voor bij ruim 22 procent van deze leeftijdsgroep. De definitie van ‘zwaar drankgebruik’ bij jongens is overigens wanneer men ten minste één keer per week zes of meer glazen alcohol drinkt op één dag, bij meiden is dit vier of meer glazen. Jongens zijn relatief vaker zware drinker dan meiden.

In onze regio werd het drankgebruik onder jongeren lange tijd redelijk genegeerd of oogluikend toegestaan. Zo heeft Twente nog steeds een florerende keet-cultuur; jongeren die hun eigen hangplek creëren in een keet, waar niet zelden alcohol aan te pas kwam. Dit bemoeilijkte het toezicht wel, aangezien er niet zoals in een bar of slijter actief gecontroleerd wordt op de leeftijd. Gemeenten proberen vooral door voorlichting door leeftijdsgenoten sociaal wenselijk gedrag te stimuleren. Het blijft ook voor ouders belangrijk om een duidelijke, consistente lijn te trekken. Benadruk de nadelige effecten van alcohol en groepsdruk en stel er iets positiefs tegenover zoals een beloning wanneer ze actief wegblijven bij drank of andere genotsmiddelen zoals roken.

Ouders die graag meer informatie willen of praktische tips om het gesprek aan te gaan kunnen ook kijken op: www.loes.nl/tips 

Ivar Homma (links) en Bas oude Luttikhuis
Nieuw tijdperk voor Oude Luttikhuis 2 uur geleden
Afbeelding
Goed omgaan met leuke media 3 uur geleden
Verschillende lokalen waren keurig ingericht met de meest uiteenlopende artikelen.
De deur gaat nu echt op slot bij de Jan Ligthartschool 27 mrt, 13:40
Afbeelding
Mooie tweede plaats voor het Bornse dam-team 27 mrt, 13:01
De groep genoot volop van de gezellige middag.
High tea voor de hulptroepen van Grethe 27 mrt, 11:39
Roeien is een gezellige, uitdagende sport. Kom ook eens langs voor een kennismaking op de open dag van Tubantia.
De Roeivereniging Tubantia gooit haar deuren weer open! 26 mrt, 15:37
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 26 mrt, 14:36
Afbeelding
Palmpasenoptocht: mooie traditie! 26 mrt, 13:55