Afbeelding

Rustig aan met vuurkorf en barbecue

Algemeen

In de zomer genieten veel mensen van een lekkere, houtgestookte barbecue. En wie eens ‘s avonds rondkijkt ziet dat menig tuin versierd is met een mooie vuurfkorf. En voor de koude dagen is er uiteraard de terraskachel. Een stukje sfeer en behaaglijkheid; maar al dat stoken en koken op hout heeft ook concrete nadelen.

TWENTE - De afgelopen jaren vroegen gezondheidsorganisaties en patiëntenverenigingen al geregeld aandacht voor de nadelige kanten van houtstook in de brede zin. Ook de Provincie Overijssel klom afgelopen week in de pen om mensen attent te maken op deze problemen. Het fenomeen “schone rook” bestaat absoluut niet, zo benadrukt de Provincie. Er zit per definitie fijnstof en roet in. Wanneer men bovendien behandeld hout gaat stoken komen er nog schadelijker stoffen vrij, bijvoorbeeld van de verf of beits die er nog op zit.

In Nederland zijn er volgens de schattingen zo’n 640.000 met astma en ruim 613.000 mensen met COPD. Deze laatste staat voor ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’; een chronische obstructieve longziekte. Mensen die er last van hebben krijgen door longbeschadiging minder zuurstof binnen en ademen is moeilijker. Onder meer het Longfonds, Astma Vereniging en COPD-patiëntenverenigingen hebben zich al uitgesproken tegen houtstook. Hoewel zij het liefste een totaalverbod zouden zien, is dit vooralsnog niet reëel.

De insteek van hen en de Provincie Overijssel is dan ook vooral om bewustwording te kweken. Namelijk om bewust niet te stoken op dagen waar dit erg nadelig is, zoals bij windstil weer of een al matige luchtkwaliteit. Ook het gebruik van schoon en droog hout zoals samengeperste houtblokken verminderd deze ervaren overlast. Uiteraard is het beste alternatief om over te schakelen op elektrisch stoken of koken, hoewel je dan natuurlijk het stukje sfeer en belevenis moet missen...

Een belangrijke factor bij het al dan niet kiezen om hout te stoken is de luchtkwaliteit. Zeker bij warme dagen - zoals wanneer je zou willen barbecueëen - kan deze al matig zijn. Een actuele meting van de luchtkwaliteit in de buurt is te vinden via de website: www.luchtmeetnet.nl Kijk voor meer informatie en praktische tips voor beter stoken ook op: www.stookwijzer.nl 

!
Afbeelding
Twents Wijnfeest bij Wijngaard Kötter 2 uur geleden
Afbeelding
Met meer zelfvertrouwen gaan fietsen 2 uur geleden
Afbeelding
NK Maaien met de zeis in Dalfsen 3 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur OV-reisadvies 3 uur geleden
Afbeelding
Stadsbeiaardiers blijven erg actief 5 uur geleden
Afbeelding
Het verleden van Hengelo: De Kettingbrug 20 uur geleden
Afbeelding
‘Je bent een clubje met zijn allen’ 22 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking Borne Beweegt en KidsVooruit gisteren